Rabo-bankier legt tijdelijk zijn functie neer na aangifte

Foto ANP / Lex van Lieshout

De topman van vastgoeddochter FGH Bank van de Rabobank legt tijdelijk zijn functie neer. Hij doet dat na een aangifte tegen hem en berichten in media dat hij zou hebben geholpen bij het toedekken van fraude bij vastgoedontwikkelaar Eurocommerce, een klant van het bedrijf.

Dat bevestigt de Rabobank vandaag tegenover NRC Handelsblad. Peter Keur, directeur van FGH, legt op eigen initiatief zijn functie neer. Hij zal worden waargenomen door Jos van Lange, de topman van Rabo’s Vastgoedgroep. Binnen die groep is FGH verantwoordelijk voor het verstrekken van kredieten voor commerciële vastgoedprojecten.

Rabobank kondigt extern onderzoek aan naar handelen Keur

De Rabobank kondigt ook aan een extern onderzoek op te zetten naar het handelen van Keur. Eerder is er al een intern onderzoek geweest. Daaruit zou “geen verwijtbaar handelen” zijn gebleken.

Gisteren meldde het Financieele Dagblad dat Keur zou hebben geholpen bij het toedekken van fraude bij Eurocommerce in 2011. Eurocommerce was destijds een grote vastgoedontwikkelaar. Keur zou hebben geweten dat er bij die klant waarschijnlijk sprake was van frauduleuze transacties. Maar hij zou dat hebben verzwegen tegenover zijn eigen compliance-afdeling.

Ook zouden medewerkers van FGH onder zijn verantwoordelijkheid een taxatierapport hebben vervalst, om zo goedkeuring te krijgen voor het verstrekken van een miljoenenkrediet aan Eurocommerce. De top van Rabobank moet goedkeuring geven voor kredieten boven een bepaald bedrag.

Keur zou uit commerciële overwegingen gehandeld hebben

Keur zou hebben gehandeld uit commerciële overwegingen. Hij zou meer leningen hebben willen verstrekken aan Eurocommerce. En hij zou meer garanties hebben willen bedingen.

Het Financieele Dagblad baseerde zijn verhaal op interne gespreksverslagen van FGH, waarop de Fiod beslag heeft laten leggen. Het FD heeft die documenten ingezien.

Gisteren zei Ger Visser, de voormalige directeur van Eurocommerce, tegen deze krant dat hij aangifte heeft gedaan tegen Keur en FGH. De Rabobank heeft eerder zelf aangifte tegen Visser gedaan. Eurocommerce ging in de zomer van 2012 failliet, vlak na het verstrekken van twee miljoenenkredieten, en Rabobank, dat een van de belangrijkste schuldeisers was, wilde de schade op Visser en zijn bedrijf verhalen.

Visser zei gisteren tegen deze krant:

“Ik heb twee weken geleden aangifte gedaan tegen de topman en FGH. Ik wil dat zij met twee vingers omhoog moeten vertellen hoe het zat. Ik zal misschien niet volgens de letter van de wet hebben gehandeld, maar FGH was van alles op de hoogte. De grote regisseur was de directeur. Tot nu toe is heel eenzijdig neergezet wat ik zou hebben gedaan. Maar langzaam zal duidelijk worden dat ik alles deed in samenspraak met FGH en de directeur.”

‘Ik treed terug in het belang van het externe onderzoek’

In een verklaring die Rabobank vanavond heeft verspreid zegt Keur:

“Ik treed tijdelijk terug in het belang van dat externe onderzoek en verwacht dat de uitkomst in lijn zal zijn met die van het interne onderzoek.”

De Rabobank, de Rabo Vastgoedgroep en FGH Bank zullen verder geen inhoudelijke mededelingen doen.

De affaire bij FGH is het zoveelste schandaal bij Rabobank. Vorig jaar kwam de bank onder meer in opspraak wegens een dopingaffaire bij de wielerploeg, lokale banken bleken onder verscherpt toezicht te staan omdat ze hun klantdossiers niet op orde hadden. Er was een crisis in het bestuur. En eind vorig jaar moest de bank 774 miljoen euro betalen voor fraude met een belangrijke internationale rentevoet. Alle affaires hebben het imago van de Rabobank grote schade aangedaan.

    • Chris Hensen