Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

PvdA en VVD: NS-stations niet compleet dicht met ov-poortjes

De treinstations van de NS moeten toch niet compleet worden afgesloten met ov-poortjes. Dat vinden regeringspartijen VVD en PvdA, bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. Tot verbijstering van de oppositie. Sander de Rouwe (CDA): „Ik val van mijn stoel.”

Een paar jaar terug besloot NS in opdracht van de politiek op 82 van de 400 stations poortjes te plaatsen. Die worden de komende jaren gesloten, waarna reizigers alleen met hun ov-chipkaart naar binnen kunnen. Doel is het terugdringen van zwartrijden en het vergroten van de sociale veiligheid. NS investeerde een half miljard euro in de poortjes. Momenteel wordt geëxperimenteerd met het afsluiten van stations.

Er is één probleem: sommige stations zijn in gebruik als doorgaande route van het ene deel van de stad naar het andere deel. Mensen die zo’n route nemen, zouden straks ineens een geldig vervoerbewijs moeten hebben. Bij acht stations, onder meer in Haarlem, Leiden en Arnhem, is daar nog geen oplossing voor gevonden.

NS werkt nu aan een gratis ‘passagekaart’, een kaartje met een chip erin, waarmee mensen toch het station in kunnen. Het kaartje staat op naam, zodat niet alsnog zwart kan worden gereisd. De vraag is wie een dergelijk kaartje krijgt en wie niet. NS gaat daar deze zomer mee experimenteren.

Maar VVD en PvdA, die enkele jaren geleden met het afsluiten instemden, willen nu toch wat anders. Betty de Boer (VVD) vindt dat de poortjes verplaatst moeten worden. Compleet afsluiten noemde ze „een vergissing.” De PvdA zei dat stations alleen dicht mogen als dat echt niet anders kan.

„De poortjes staan er al jaren, maar de VVD is blijkbaar voor het eerst in haar bestaan uit de auto gestapt”, smaalde Sander de Rouwe (CDA). „En wie gaat dat verplaatsen betalen?” De oppositie beschuldigde VVD en PvdA van verkiezingsretoriek.

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) verwacht dat NS en de gemeenten er samen wel uitkomen: „Het gaat om maatwerk. Je moet niet dezelfde jus voor alle aardappelen gebruiken.”