Protest van nieuwslezers op Russische propagandazender

Twee presentatoren van Russia Today keerden zich deze week op tv tegen het Russische optreden in Oekraïne. Wat is dat eigenlijk voor zender?

Een opmerkelijk ontslag, woensdagavond op de Engelstalige nieuwszender Russia Today. De Amerikaanse nieuwslezeres Liz Wahl kondigde aan dat het haar laatste uitzending was. „Ik kan geen deel uitmaken van een omroep die wordt gefinancierd door de Russische overheid en die Poetins daden witwast.” Wahl verwees naar haar Hongaarse afkomst. Haar grootouders vluchtten in 1956 uit Hongarije naar Amerika, juist om te ontsnappen aan een Sovjet-invasie.

Een dag eerder had haar collega Abby Martin afstand genomen van het Russische optreden in Oekraïne. „Een militaire interventie is nooit een oplossing, en ik ga me hier niet verontschuldigen of militaire agressie verdedigen.”

Russia Today, of RT, biedt de Russische staatsvisie op mondiaal nieuws. Er zijn uitzendingen in het Engels, Arabisch en Spaans. Meer dan 1.000 medewerkers werken in 19 landen. Het bereik is groot: naar eigen zeggen ‘meer dan 644 miljoen mensen’ in meer dan 100 landen. RT wordt vooral bekeken via het YouTube-kanaal.

Iedere vrijdagavond heeft RT een live uitzending vanuit het bomvolle expat-café John Donne in het centrum van Moskou. Perfect Engelssprekende verslaggevers slepen er nietsvermoedende Britten, Fransen of Amerikanen voor de camera en vragen hen wat ze van Rusland vinden. ‘Great! Wonderful!’ luidt meestal het in lichte dronkenschap gegeven antwoord. Vaak menen ze het ook, want ze verdienen geld als water.

Beter kan RT het niet hebben, want de zender is er om de wereld het mooie Rusland te laten zien. Op glamourachtige manier schiet RT 24 uur per dag schitterende reclamespots van Russische steden de ether in.

Het grootste deel van de zendtijd wordt gevuld door wereldwijde nieuwsverslaggeving, die als het om Rusland gaat fundamenteel van die in het Westen verschilt. RT heeft namelijk zijn eigen waarheid: die van het Kremlin. Niet vreemd, want de zender werd in 2005 opgericht om de visie van het Kremlin te verspreiden.

Veel RT-journalisten zijn relatief jong en komen uit Groot-Brittannië en de VS. Een zekere naïviteit lijkt hen niet vreemd. Tijdens een tussenjaar zijn ze in Moskou gestrand. Als je ze vraagt naar wat er in Rusland echt aan de hand is, moeten ze je het antwoord schuldig blijven. Ze zijn als Amerikanen die denken dat Amsterdam de hoofdstad van Denemarken is en iedereen er hasj rookt. In een interview met The Daily Beast zei Wahl gisteren: „Het maakt me ziek dat ik hier heb gewerkt.”

    • Michel Krielaars