SP: ‘Misbruik door commerciële plakkers’

Amsterdamse plakzuilen bedoeld voor posters van politieke partijen worden vaak beplakt met posters van commerciële bedrijven. Dit constateert de lokale SP.

De 27 politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart hebben hierdoor minder ruimte om hun posters op te hangen. De gemeente zou genoeg ruimte vrij moeten maken voor aanplakbiljetten van politieke partijen, staat in de de Algemene Plaatselijke Verordening. Deze plekken zijn er, maar worden niet op de juiste manier gebruikt. Ook commerciële bedrijven maken namelijk van deze plekken gebruik en hangen posters op met de aankondiging van evenementen. Hierdoor blijft er voor de politieke partijen niet genoeg plek over, stelt de SP. Ook stelt de partij naar aanleiding van het misbruik van de plakzuilen klachten te hebben ontvangen van inwoners.

SP-raadslid Harm-Jan Kamstra windt zich er al jaren over op. Volgens hem moet de gemeente de commerciële bedrijven aanpakken waar de posters vandaan komen. „Ze pakken alleen de heterdaadjes, de plakkers dus. Dat helpt niet”, zegt hij. Een beter plan is volgens hem om de politie en handhaving foto’s te laten maken van de posters van de bedrijven. Zo heeft de politie bewijs. Eind vorige maand stelde de SP hier schriftelijke vragen over aan het college. Ze hebben tot op heden nog geen antwoord ontvangen. (NRC)