Deur van Basquiat geveild voor 773.000 dollar

Twee zusters van de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat (1960-1988) hebben een rechtszaak aangespannen tegen Christie’s. Het veilinghuis wordt ervan beschuldigd mogelijk valse kunstwerken aan te bieden en bovendien de suggestie te wekken dat deze door de erven zijn geauthenticeerd.

Het gaat om in totaal 42 voorwerpen uit het bezit van Alexis Adler, eind jaren zeventig de vriendin van de graffitikunstenaar. Adler en Basquiat woonden samen in een kleine studio aan de Lower East Side in New York. De veiling gaat vooralsnog door: gisteravond zijn twee voorwerpen geveild die Adler uit haar appartement sloopte. Een stuk muur met daarop een schildering leverde 569.000 dollar op. Het topstuk, een deur met een geschilderd hart en de tekst ‘Famous Negro Athletes’, vond voor 773.000 dollar een nieuwe eigenaar. (NRC)