China laat bedrijf vallen om financiële markten te testen

De Chinese autoriteiten zijn niet van plan een van de kleinere makers van zonnepanelen, het Shanghaise Chaori Solar, te redden van de ondergang. Het bedrijf bleek vandaag niet in staat om aan obligatieverplichtingen ter waarde van 14 miljoen dollar te voldoen.

Volgens analisten van de Bank of America Merill Lynch is dit een „Bear Stearns-moment” in China, het eerste teken dat het Chinese financiële systeem afstevent op een crisis. Ook financiële goeroes als George Soros en Bill Cross denken dat China aan de vooravond staat van de ineenstorting van het financiële systeem. Het omvallen van de Amerikaanse zakenbank luidde in 2008 de kredietcrisis in.

Hoewel het de eerste keer is dat de rente op een een door de overheid gegarandeerde bedrijfsobligatie niet uitbetaald wordt, zien Hongkongse en Chinese analisten in de crisis bij Chaori geen reden tot paniek.

„Het is maar een klein bedrijf, het gaat om peanuts en het is al geruime tijd duidelijk dat de Chinese overheid niet ieder risico zal afdekken. De angst voor een kettingreactie is overdreven”, aldus Andy Rothman van Crédit Lyonnais Securities Asia.

De Chinese makers van zonnepanelen verkeren al jaren in moeilijkheden. Chaori Solar is niet de eerste en zeker niet de grootste onderneming die op instorten staat als gevolg van de dalende internationale vraag naar zonnepanelen. Dat was Suntech, dat vorig jaar failliet ging omdat op veel plaatsen in Europa de subsidies op zonne-energie worden of zijn afgeschaft. Niettemin duidt het uitblijven van staatshulp om Chaori Solar te redden een signaal dat de hervorming van de financiële industrie in gang is gezet.

Volgens Credit Suisse in Hongkong willen de autoriteiten kijken hoe de Chinese en internationale obligatiemarkt reageert op het niet steunen van Chaori. De Chinese obligatiemarkt ter waarde van 4.200 miljard dollar wordt voor 85 procent door de staat onderschreven. Eerder dit jaar werd China Credit Trust nog gered om onder investeerders geen paniek te zaaien.