Obama struikelt over R-E-S-P-E-C-T tijdens eerbetoon aan Aretha Franklin

Obama tijdens zijn toespraak voorafgaand aan het concert 'In Performance at the White House: Women of Soul'. AP / Manuel Balce Ceneta

R-E-S-P-E-C-T. Spel het maar eens foutloos en à la Aretha Franklin in het juiste ritme. Dat is zo gemakkelijk nog niet. Ook niet voor de president van de Verenigde Staten, zo bleek gisteren. Obama ging nog wel de mist in tijdens een eerbetoon aan de Queen of Soul.

Wacht even. Hoe ging dat liedje van Franklin ook alweer?

“Toen Aretha ons vertelde wat R-S-P-E-C-T voor haar betekende had ze geen idee dat het een strijdkreet zou worden”. Obama lijkt nadat hij de ‘S’ heeft uitgesproken al door te hebben dat het niet helemaal goed is gegaan. Toch gaat hij door. Met als gevolg dat de zaal in lachten uitbarst. Maar hij herpakt zich:

“Het werd een strijdkreet voor Afro-Amerikanen, vrouwen en iedereen die zich benadeeld voelde vanwege zijn uiterlijk en van wie hij houdt. Ze wilden wat respect.”

De president gaf de toespraak voorafgaand aan het Women of Soul-concert in het Witte Huis. Naast de 71-jarige Franklin waren ook zangeressen als Patti LaBelle, Melissa Etheridge en Janelle Monae erbij.

Bekijk hieronder de hele speech (met de lovende woorden over Franklin vanaf 1.45)

    • Laura Klompenhouwer