Montagegeklooi, ‘anti-muggenshit’ en een gevaarlijke hond

Het veertiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespreken na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat, en dat gesprek plaatsen we vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De achtste aflevering, van gisteravond:

Peter:
Frank Huiskamp.

Frank:
Peter! Sorry voor het wachten, noem het verwerkingstijd.

Peter:
Ja. Wat een aflevering. Al heb ik het eerste half uur per ongeluk een ander programma zitten kijken, sorry.

Frank:
Haha, ja. Dat wilden de kandidaten ons ook allemaal even duidelijk maken. “Pfoe, jongens, wat lijkt dit op Expeditie Robinson.” “Pfoe, jongens, ik heb me opgegeven voor Wie is de Mol?, niet voor Expeditie Robinson.”

Peter:
Opvallend was dat. Dat ze zelfs een beetje chagrijnig werden.

Frank:
Ikzelf noemde het liever Temptation Island, zonder de temptation. Of “Tygo heeft als eerste een van de twee shirts die hij volgens mij naar Azië heeft meegenomen uitgetrokken en probeert een kokosnoot te pakken”.

Peter:
Iets wat mislukte.

Frank:
Jammerlijk. Maar wat fijn trouwens dat we stoïcijns doen alsof het einde niet het allerbelangrijkste was dat er net gebeurde.

Peter:
Oké. Ik zou nu natuurlijk uitsloverig kunnen zeggen dat ik vorige week al van Jan-Willem afstapte, toen hij 2.250 euro binnenhaalde. Maar het was natuurlijk alsnog gek. We waren het de eerste zes afleveringen beschamend veel met elkaar eens. Ja hoor, hij was het.

Frank:
En toch, om mezelf in te dekken, want ik haat verliezen: hij was ook wel echt heel erg nep. Verklaart meteen waarom de anderen hem niet verdachten. Wij zagen allemaal een mollerig persoon, zij zagen een heel natuurlijke kandidaat.
Ergens, Peter, ergens zit een montageteam nu enorm hard te lachen.

Peter:
Dat T-shirt met MOL ondersteboven (dat hij nu ook weer aan had), dat geintje met die zaklamp, dat hij steeds maar niets verdiende, dat hij altijd op de verkeerde zat maar er nooit uit vloog.

Het 'MOL'-T-shirt van Jan-Willem

Het ‘MOL’-T-shirt van Jan-Willem. Still uit aflevering

Frank:
Ik heb zo het gevoel dat JW oorspronkelijk zijn teksten enorm natuurlijk voordroeg, zonder autocue.
“Nee, JW, nepper moet het, alsof je het zelf niet gelooft. Alsof je tegen je kinderen zegt dat Sinterklaas echt bestaat en papa net echt gewoon precies toevallig even weg was.”
Inderdaad, al die dingen. Toen ik vandaag dat T-shirt weer zag, dacht ik. Wat hebben we hier toch weer waarde aan gehecht; hij heeft het gewoon weer aan.

Peter:
Ik begon ’t vandaag bijna weer te geloven, toen hij Freek liet wegkomen met de vrijstelling. Al stond die hond natuurlijk wel levensgevaarlijk te kwispelen.

Frank:
Dat was zo’n rare scène. Hij werd ‘aangevallen’ door een of ander zoet kijkende labrador, of wat was het? “En nu, wat moet ik nu doen?” “Ja, niets, JW, gewoon blijven zitten.” Het verhaal was gewoon: JW ziet een hond die in de buurt loopt. Dat was het.

http://youtu.be/1fr2bxiR1Nw?t=43m49s

Peter:
Nu ik er zo over nadenk: het is soms wel een stelletje aanstellers. Tygo deze aflevering: ik maak een vuurtje want er zijn heel veel muggen. Vuur is “de beste antimuggenshit”. Een paar minuten later: mijn ogen branden zo van dat vuur.

Frank:
Het zijn die distels all over again, Peter.

Peter:
Ja, precies.

Frank:
Ik denk oprecht bijna dat de titel van de aflevering ‘de lachende derde’ slaat op het montageteam.

Peter:
Het montageteam is de ‘derde’?

Frank:
Ja, als in: kandidaten, kijkers, montageteam. Ik bedoel het grappig, maar het past wel. Er zijn zo ontzettend veel mensen door geklooi met de montage op het verkeerde been gezet.

Peter:
Dat is natuurlijk wat het programma is.
Nu je over de afleveringstitel begonnen bent: Susan was de derde die bij vijf-op-een-rij uitgeschakeld werd. Maar ze was de ‘lachende’ omdat het voor haar niet uitmaakte?
Plus: een eerdere aflevering heette ‘vijf op een rij’. Dat kan een toekomsthint geweest zijn.
Plus (2): ze had de groene schijven, de kleur van het programma in wezen.

Frank:
Over je eerste ‘plus’ had ik nog niet zo nagedacht. Interessant.
Even tussendoor, over montage gesproken:

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg “Hm daar loopt iemand die lekker blend met de locals. Vreemd wel die cameraman die met hem meeloopt maar ok.” #widm

Hier had ik dus helemáál niet over nagedacht. En nu moet ik enorm hard lachen. Leuk allemaal dat Freek zich verstopt moet houden voor andere kandidaten inderdaad, maar als Tygo daadwerkelijk zo dicht bij hem was geweest, hoe ziet hij dan die cameraman niet?

Peter:
Ja! Dat denk ik wel vaker. Dat er ook zo’n pipo mee is gegaan die windmolen op, bijvoorbeeld.

Frank:
Er moet af en toe een beetje gesjoemeld worden. Blijft tv.

Peter:
Ja. Er kan vast veel met van afstand inzoomen, maar al die kandidaten hadden bij dat spel gewoon een cameraman bij zich, dat kan niet anders.
Kun je nagaan: een cameraman die ziet dat Jan-Willem wordt bedreigd door een hond en dan moet kiezen tussen doorfilmen of te hulp schieten. Dat moet verschrikkelijk zijn geweest.

Frank:
Haha, ongetwijfeld.

Peter:
Goed - we naderen het einde, Frank. Freek in de finale dus. Wie nog meer?

Frank:
Eigenlijk gebeurde er voor de rest bar weinig deze aflevering. Ik zat me net nog af te vragen waar we het inderdaad nog over moesten hebben. Ik wilde wel kwijt dat Tygo een bijzonder goede Daniël Boissevain doet.

http://youtu.be/1fr2bxiR1Nw?t=36m14s

Peter:
Ja, dat was spot on.

Frank:
Zijn wel dezelfde types, dus ergens verbaasde het me ook niet.

Peter:
Haha. Ik betrapte mezelf ook op die gedachte. ‘Vorig jaar was er ook iemand die toen een vrijstelling had en… wat dat niet ook Tygo?’

Frank:
Alleen had Daniël wel altijd zijn shirt aan. Tygo kan ik me niet meer voorstellen met kleren aan.
Dat klinkt raar.
Sorry, we dwaalden toch nog even af. Want inderdaad, Freek zit in de finale, maar wie straks nog meer?

Peter:
Nou, daar is iets interessants mee aan de hand.

Frank:
We gaan hetzelfde zeggen. Komt-ie. (Maar ik wacht).

Peter:
Via de vodcast van Joeri van Breukelen kwam ik erachter dat in het Instituut voor Beeld en Geluid een tekst hangt met “Wie is de Mol van 2014? Tygo, Sofie of Freek?”

Twitter avatar Rensjekent Rens Dit is bizar. Waarom hangt dit in #BeeldenGeluid in #Hilversum? Is dit waar? Tygo, Sofie of Freek de Mol? #widm http://t.co/WeqLHQAR9a

Frank:
Oh, gisteren al? Ik zag het net pas. Nadat ik dit tweette:

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp @pvdp Nu definitief Susan. Daar durf ik nu geld op in te zetten.

Want o, wat wist ik meteen na de uitzending zeker: het moet nu echt Susan zijn. Want die andere drie zijn het gewoon niet. Maar wat moet ik híer nou mee?
Zou trouwens wel bijzonder slordig zijn van Beeld en Geluid.

Peter:
Ja, dus. De situatie in het kort is dat we Susan allebei verdenken, maar dat dat gekke A4’tje iets anders beweert.

Frank:
Ik heb in ieder geval jou nog, Peet.

Peter:
Heb jij opgelet op wie de kandidaten nu zitten? Want ik had het idee dat vrijwel iedereen nu Susan verdenkt.
En dat zou ook verklaren waarom Sofie zou blij was na het afronden van haar test: zij wéét dat en wil het dus snel doen, omdat de tijd waarin je het doet mee begint te tellen.

Frank:
Nou ja, Jan-Willem zei dat hij volledig had gegokt en het leek alsof dat op Sofie was. Dus zou die het dan niet zijn? Rest zit wel beetje op Susan, ja.
Oh, dat is wel een goede reden. Ik vroeg me al af waarom ze juichend naar haar scherm keek alsof ze net de hoogste bieder was geworden voor een high tea op vakantieveilingen.nl.

Peter:
Haha.
Goed. Dan laat ik het Instituut voor Beeld en Geluid even voor wat het is en concludeer ik, in Jan-Willems woorden: Art in ’t bakkie. Susan=Mol.

Frank:
Gewoon doen alsof er niets is gebeurd. Dit is gewoon allemaal misleidend. Ik ga lekker ook voor Susan. Maar jeetje, dit verwarrende gedoe toch steeds: ik ga voortaan lekker Wie is de Mol? Junior kijken. Begint zondag. Lekker in Nederland met mensen voor wie het leven allemaal nog iets simpeler is dan voor ons als tv-kijkende twintiger en dertiger.

Peter:
Ik spreek je nog wel als je er ook daar grandioos naast blijkt te zitten.

Frank:

Ik verdenk de jongen links, met het rode haar. Ik bedoel, kijk hem nou.

Peter:
Zijn laatste spreekbeurt ging over Subo, een door hemzelf verzonnen land waarvan hij de cultuur, geschiedenis, sport, economie en de vlag beschreef.”
Die knul is een genie.

Frank:
Nou, dat zit dus wel goed. Hoeven we ook niet meer te kijken.

Peter:
Totdat iemand anders een shirt aanheeft waar je ‘Mol’ in kan lezen als je het achterstevoren binnenstebuiten in de spiegel bekijkt.

Lees ook de terugblikken op aflevering één, twee, drie, vier, vijf, zes en zeven.

    • Frank Huiskamp en Peter Zantingh