Meer mbo’ers maken straks kans op meestertitel

Mbo’ers die een opleiding volgen tot bijvoorbeeld gameontwikkelaar maken voortaan ook kans op een meestertitel. Om dat te bereiken gaan ze, net als hun medestudenten die een ambachtelijke opleiding volgen, in de leer bij een ‘meester’. Dat heeft minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) vandaag bekendgemaakt.

Bussemaker ging op tour langs mbo's in Nederland. Foto ANP / Martijn Beekman

Mbo’ers die een opleiding volgen tot bijvoorbeeld gameontwikkelaar maken voortaan ook kans op een meestertitel. Om dat te bereiken gaan ze, net als hun medestudenten die een ambachtelijke opleiding volgen, in de leer bij een ‘meester’. Dat heeft minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) vandaag bekendgemaakt.

In de zogenaamde ‘meester en gezelformule’ krijgen de leerlingen de basis van een vak op school, maar wordt hij of zij uiteindelijk in de praktijk een meester. Het is dan aan de branche om de meestertitel toe te kennen als bewijs van goed vakmanschap. “Dit opleidingsprincipe wordt sinds de middeleeuwen succesvol gehanteerd om vakkennis over te dragen van meester naar leerling”, aldus Bussemaker:

“Zonder goede vakmensen is ons land nergens. De meestertitel maakt goed vakmanschap beter zichtbaar en laat jongeren zien dat zij met een mbo-diploma op zak kunnen doorgroeien naar topniveau.”

Op dit moment zijn het nog voornamelijk ambachtelijke branches die met de formule werken, straks kunnen ook studenten van nieuwe mbo-opleidingen, zoals media- en gameontwikkelaars, het traject volgen. Door de formule uit te breiden, komt er volgens de minister meer aandacht voor talentontwikkeling en meer waardering voor ambachtelijke vaardigheden.

Het voorstel komt voort uit haar tour langs mbo-scholen de afgelopen maanden, en maakt deel uit van een programma voor talentvolle mbo-studenten. De bewindsvrouw stelt voor het programma 25 miljoen euro beschikbaar.

Voorzitter van MKB Nederland Michaël van Straalen is volgens Bussemaker ook positief over het plan:

“Met een jaaromzet van 110 miljard euro is de ambachtssector de smeerolie van de Nederlandse economie en de samenleving. De meestertitel laat zien dat vakwerk, ‘ambachten’, serieus worden genomen en worden erkend als ruggengraat van onze economie.”

Bussemaker: te veel jongeren haken af bij mbo

Bussemaker schreef gisteren al in een brief aan de Kamer, naar aanleiding van het einde van haar ‘mbo-tour’, dat veel jongeren nog steeds afhaken voordat ze de overstap naar het mbo maken of als ze net de overstap hebben gemaakt. 10.000 jongeren vallen tussen vmbo en mbo uit - eenderde van de totale uitval.

Ze wil daarom ook instellen dat vmbo’ers die eindexamen doen zich al voor de zomer aanmelden voor een vervolgopleiding. Zo haken minder jongeren af, hoopt ze. Bussemaker:

“De vrijblijvendheid moet eraf. Door een vervroegde aanmelddatum hebben we elke leerling, dus ook potentiële uitvallers in beeld. De intake op het mbo start straks al vóór de zomer. Bovendien worden aankomende studenten daardoor gestimuleerd om bewust na te denken over een opleiding die bij ze past.”

Het aanmeldmoment moet volgens Bussemaker worden vervroegd naar uiterlijk 1 mei. Een vergelijkbare maatregel geldt sinds kort in het hoger onderwijs.

    • Anouk van Kampen