Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Lokale VVD’ers bepalen zelf wat er op hun verkiezingsposters staat

Lokale VVD-afdelingen besluiten zelf welke pakkende slogans ze op hun verkiezingsposters zetten. Dat werd gisteren weer eens duidelijk, toen verontwaardiging ontstond over een VVD-affiche met de tekst “In Rotterdam spreken we Nederlands”. Het is niet de eerste keer dat een VVD-poster voor rumoer zorgt. Reden om eens uit de zoeken hoe de affiches tot stand komen.

Lokale afdelingen hoeven voor goedkeuring van hun slogans niet eerst langs Den Haag te gaan. Het landelijke partijbureau biedt voor aanvang van de gemeenteraadsverkiezingen wel altijd een aantal algemene slogans aan, zegt een woordvoerder.

“Het zijn gemeenteraadsverkiezingen en de afdelingen voeren zelf campagne. Zij weten het beste wat er speelt en wat lokaal werkt.”

Lokale autonomie komt Den Haag gelegen

Dit kan tot heel effectieve slogans leiden, zegt onze politiek redacteur Thijs Niemantsverdriet. Maar het kan ook controversiëler uitpakken, zoals gisteren in Rotterdam.

“Het is het een liberale traditie dat lokale afdelingen hun eigen standpunten kiezen. Dat is anders dan bij de SP en de PvdA, waar alles heel strak wordt gecoördineerd.” En die autonomie komt de landelijke VVD nu wel heel goed uit.

“Bij de verkiezingen in 2012 hadden ze een harde, offensieve campagne. Ze hebben toen op hun posters een aantal expliciete beloftes gedaan waar ze later op moesten terugkomen. In Den Haag zitten ze nu met een geloofwaardigheidsprobleem. De lokale partijen kunnen met hun eigen slogans hun eigen speerpunten kiezen.”

Prikkelende stellingen

In Rotterdam bleek het probleem van taalachterstand voor de VVD een belangrijk thema.

Wij zien nog te veel kinderen met een taalachterstand omdat hun ouders geen Nederlands spreken. Veel meer allochtone vrouwen zouden mee kunnen doen in de samenleving als ze de taal zouden hebben geleerd.

Twitter avatar Robberttttt Robbert Meijer @PieterRietman @jaapstronks Dat Nederlands in Rotterdam? Is niet iedereen het mee eens. http://t.co/03Uj0e5cQ5
Twitter avatar Nasrdin_Dchar Nasrdin Dchar Hoi @VVD, wat voor punt wil je maken met deze belachelijke poster? http://t.co/hFk1B9W2X4

De “prikkelende stellingen” moeten “mensen aan het denken zetten en discussie uitlokken”.

“We leggen graag uit waarom we het doen. We accepteren niet dat mensen in hun isolement blijven zitten omdat taal een niet te nemen horde is.”

Landelijke lijn

Is er dan nog nooit een verkiezingsposter geweest die volgens het landelijk bureau te ver ging? Volgens de zegsman niet.

“Het gebeurt regelmatig dat de lokale partijen ons opbellen. Dan geven we ze advies. Soms helpen we ze ook met het huisstijlhandboek. Maar uiteindelijk is het hun eigen campagne.”

De VVD is volgens Niemantsverdriet niet bang voor verbrokkeling of imagoschade. “In Rotterdam moeten ze concurreren op rechts en voor het rechtse profiel is dit goed.”

En hoe zit het met die spelfouten die af en toe opduiken? “Die posters werden dezelfde dag nog vervangen”, aldus de VVD-woordvoerder.

Twitter avatar a_hogendoorn Alexander Hogendoorn Kijk, in R’dam spreken @vvd ‘ers Nederlands. In Leiderdorp lukt dat iets minder goed… http://t.co/ZAsDgq8UZu

De affiches - met of zonder spelfouten - doen het overigens erg goed. Onderzoeksbureau Ipsos Synovate oordeelde in 2012 zelfs dat de (landelijke) partij de beste campagneposters had.

De relatief simpele posters, met alleen een leus, spreken veel mensen aan, geeft men een goed gevoel erover en slagen erin het beeld wat men van de partij heeft te veranderen. Daarnaast slagen de posters er in om de VVD te differentiëren van de andere partijen. De VVD-posters bevestigen dus niet alleen wat men al van de partij weet, maar vertellen ook iets nieuws.

Lees morgen in NRC Handelsblad meer over de lokale campagnes van de VVD.