Lokale partijen: stem op een lokale partij

De lokale Amsterdamse partijen gaan, ongeacht hun standpunten, met elkaar samenwerken met één doel voor ogen: stemmen winnen voor de lokale Amsterdamse partijen, die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen samen slechts 9,5 procent van de stemmen (2 zetels) kregen. Op initiatief van Trots Amsterdam roepen de Piratenpartij, de Libertarische Partij, de Groenen, OMA, ROB en de Basis Inkomen Partij kiezers op vooral niet op een landelijke partij te stemmen, omdat die volgens Trots „de huidige ellende waar we mee zitten hebben veroorzaakt”.

Bryan Onel van Trots Amsterdam: „We zijn het wellicht inhoudelijk niet met elkaar eens, maar vinden allen dat de lokale en nieuwe partijen eens een kans moeten krijgen.” Volgens de nummer twee van Trots is er „geen beginnen aan” om met de grote landelijke partijen te strijden: te veel kleine partijen concurreren met elkaar, en ze krijgen te weinig aandacht.

Het liefst krijgt Onel alle lokale partijen (19 in totaal) mee. De enige eis: ze mogen geen zetel in de Kamer hebben. „Tot nu toe is iedereen enthousiast.”

De precieze plannen worden nog uitgewerkt, maar de partijen willen in ieder geval een alternatieve stemwijzer en stemgids maken waarin meer aandacht is voor standpunten van lokale partijen, „om een goed overwogen stem uit te kunnen brengen”. Op een persconferentie, waarschijnlijk 17 maart, zullen de lijsttrekkers deze ‘hulpmiddelen’ presenteren. Dat is expres vlak voor de verkiezingen, omdat kiezers steeds later een besluit nemen. „Juist dan” willen de partijen een alternatief bieden.