Fruitvlieg mijdt besmet fruit

Een fruitvliegje kan ziekmakend voedsel leren vermijden. Foto Thinkstock

Fruitvliegjes kunnen leren om voedsel dat hen ziek maakt links te laten liggen. Van ratten en muizen was al bekend dat ze ziekmakend voedsel leren vermijden, maar dit is een van de eerste keren dat het bij insecten is aangetoond. Zwitserse biologen besmetten fruitvliegvoedsel opzettelijk met een voor hen onbekende ziekmakende darmbacterie, uit de Caraïben. De fruitvliegjes (Drosophila melanogaster) waren aanvankelijk tot het besmette voedsel aangetrokken, maar drie uur later vermeden ze het. Na drie uur begint de bacterie de darmen van de vliegjes aan te tasten, schreven de biologen woensdag in Biology Letters. Op een ongevaarlijke stam van dezelfde bacterie kwamen de fruitvliegjes nog wel af. De onderzoekers concluderen daaruit dat de malaise die de bacterie veroorzaakt de prikkel is die de fruitvliegjes leren vermijden. (NRC)