kort

Foto ANP

Twitter //

Kamerlid vindt Twitter belangrijker dan tv

Ruim 15 procent van de Tweede Kamerleden zegt sociale media de belangrijkste media te vinden voor hun dagelijks werk. Televisie blijft daarbij achter (6,8 procent). Ruim de helft van de Kamerleden (57,7 procent) vindt kranten, digitaal of op papier, het belangrijkst voor hun werk.

Dat concludeert PR-bureau Weber Shandwick uit een onderzoek onder Tweede Kamerleden, dat vanmiddag in Den Haag gepresenteerd wordt. Vijf jaar na de introductie van het medium hebben 139 van de 150 Kamerleden een Twitteraccount. De onderzoekers hebben zich vooral gericht op wat Kamerleden zelf zeggen over hun gebruik en waardering van Twitter. 63 Kamerleden werkten aan het onderzoek mee.

Eerder onderzoek wees uit dat politici Twitter zagen als middel om buiten traditionele media om te communiceren. Nu blijkt dat zij Twitter vooral waarderen als gereedschap om hun werk als volksvertegenwoordiger te doen. Zo prijst Pieter Omtzigt, CDA-Kamerlid en zelf een actieve twitteraar, Twitter omdat het de snelste nieuwsbron is.

Kamerleden zeggen Twitter ook belangrijk te vinden om met kiezers te in gesprek te treden, maar ze communiceren vooral met elkaar en met politieke journalisten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat politieke journalisten tweets van D66 het meest nieuwswaardig vinden, ook al tweeten fractieleden van die partij gemiddeld niet zo veel. De PVV, die in eerder onderzoek bovenaan stond, komt nu op de tweede plaats.

Witwassen

Aanpak is duur, het resultaat onduidelijk

Hoewel de laatste kabinetten miljoenen euro’s extra hebben gestoken in de aanpak van witwassen, blijkt na onderzoek van de Algemene Rekenkamer dat het onduidelijk is of dat iets heeft opgeleverd. Dat komt doordat de organisaties betrokken bij de aanpak hun kennis en informatie onvoldoende uitwisselen. De Rekenkamer presenteerde die conclusie gisteren. Door het gebrekkige inzicht in de effectiviteit kunnen de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) maar moeilijk verantwoording afleggen.

    • Novum
    • NRC