kort

Virusremmers

Anticonceptie-ring, nu ook tegen hiv

Een nieuw soort vaginale ring werkt negentig dagen lang als anticonceptie en beschermt tegelijkertijd tegen hiv en herpes. Bij proefdieren is al aangetoond dat de ring, een buigzaam kunststof rondje van 5,5 centimeter, goed werkt. Biomedisch ingenieur Patrick Kiser (Northwestern University) en collega’s beschrijven de ring gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. De ring, waar de Amerikaanse onderzoekers vijf jaar aan werkten, kan met name een uitkomst zijn voor vrouwen in Afrika, onder wie hiv nog steeds de meeste slachtoffers maakt en waar geboortebeperking niet wil lukken. Flexibele ringen gemaakt van polyurethaan als anticonceptiemiddel, zoals de Nuvaring, bestaan al langer.

Chemische wapens

Syrië mist belangrijke deadline

Syrië gaat een belangrijke deadline missen; volgende week zouden alle faciliteiten waarmee chemische wapens geproduceerd kunnen worden vernietigd moeten zijn. Een bron bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) meldde gisteren dat het land dit niet gaat halen. Syrië heeft tot 15 maart om de productiemiddelen te vernietigen, zo is het land overeengekomen met de Verenigde Staten en Rusland. Deze deadline maakt onderdeel uit van een plan dat Syrië half november overeenkwam met de OPCW. De deadlines uit deze overeenkomst zijn stuk voor stuk niet gehaald.

    • NRC
    • Ap