Konijnendans

Wat kun je dit weekend doen? Rolinde Hoorntje spot trends en tipt

Sinds techno mainstream is geworden, lijken de festivalweides net de zandduinen bij Den Haag. Zie de ravers heen en weer wippen van links naar rechts, het neusje in de lucht, hun vuisten gebald, als om hun sprong kracht bij te zetten. Puristen hebben er de pest over in. Niet creatief. Onorigineel. Voor lul. Deze week ging de protestbeweging tegen de ‘konijnendans’ viraal in Nederland. Een filmpje van een trio dat lekker staat te shuffelen op Awakenings wordt hilarisch met het badeend-thema van de Benny Hill Show eronder. Het filmpje (Dansjedoen@Awakefest2013) is inmiddels anderhalf miljoen keer bekeken op YouTube. De Anti-Konijnendans Facebookpagina heeft een paar duizend likes en Thump-hoofdredacteur Aron Friedman werd geïnterviewd over het onderwerp door zijn Amerikaanse collega’s bij Vice.

Waarom eigenlijk? Puberende jongeren zijn notoir onorigineel. Hoe out of the box was jij met je Nirvana-shirt in 1994? Heerlijk, zo’n ongeschreven regel op de dansvloer die je helpt vergeten dat je bil eigenlijk te groot is voor je afgeknipte Levi’s 501.

Liefst zouden we natuurlijk allemaal onze inner John Travolta loslaten, maar de wereld is hard. Niet iedereen kan in de cast van Fame. Zoals hiphop de witte Amerikaan weer liet dansen en gabber losse ledematen van Rotterdammers richting gaf, biedt de konijnendans een kader aan de kaaskop van nu. Who cares?

Einddoel: opgaan in de muziek. Voor mensen die dat dit weekend op een intelligentere manier willen doen, is er wel een alternatief. De 4D Sound Studio in Amsterdam-Noord heeft wildroosters die niet knaagdiervriendelijk zijn. De vierdimensionale studio ademt de sfeer van een concertzaal – op de munten en de dixies bij de ingang na. Onder de stalen vloerroosters komt gekleurd licht naar boven. Je ziet draden en subwoofers onder de podiumblokken. De hele opzet – 48 speakers, verdeeld over 16 pilaren en ruimtes onder de vloer – oogt futuristisch.

Groepjes serieuze muziekliefhebbers hokken samen op de blokken in de donkere ruimte, ogen gesloten. Ze dansen niet, maar vliegen weg op het vogelgekwetter en de gletsjergeluiden die de Noorse ambient-producer Biosphere door de ruimte stuurt. Hij neemt het materiaal voor zijn geluidslandschappen op in de natuur. Ontwerper Paul Oomen bedacht een speciale plug-in voor softwareprogramma Ableton Live. Zo kunnen artiesten die zijn uitgenodigd om te komen optreden het geluid van 2D naar 4D vertalen met een enkele swipe op de iPad.

Gevolg: het geluid komt niet meer samen in een punt tussen twee speakers, maar reist door de ruimte. Zo kan je letterlijk opgaan in de muziek. Het is alsof je in een betere versie van Droomvlucht stapt. Als je je ogen sluit, waan je je in een gletsjerlandschap.

En als je ze dan stevig dichthoudt, zie je het ook niet als iemand stiekem bij de dixies de konijnendans doet.