Opinie

    • Margriet Oostveen

Jerry blokkeert vandaag de wegen

Lokale politici in Delft gaan volgend weekend naakt in debat met naturisten, die ruimte willen aan de plaatselijke plas. En het CDA in Bussum adverteert met de leuze ‘Al interesseert de lokale politiek u geen zier, stem op lijst vier! Beter voor Bussum!’ Dus zo gek is het niet dat vrachtwagenchauffeur Jerry Agema zijn eigen oproep deed „tot bezinning”.

Jerry’s soort bezinning houdt helaas wel in dat u vanmiddag om drie uur mogelijk stil komt te staan op allerlei snelwegen en verkeersknooppunten, omdat tal van boze burgers in hun auto op de rem zijn gaan staan. Dankzij Jerry Agema.

Zoals het een boze burger betaamt, gooide Jerry zijn oproep tot stilstand op Facebook, waarna je natuurlijk altijd maar moet afwachten of het wat wordt. Maar Jerry’s oproep werd al snel door wel erg veel mensen – ruim 40 duizend – geliked en verspreid. Gistermiddag hadden enthousiastelingen van Groningen tot Limburg zodoende tientallen blokkades en langzaamaanacties voor vandaag aangekondigd. Ze zijn allemaal verzameld op een Facebook-pagina met de naam ‘Nationale Opstand’, waaraan volledigheidshalve is toegevoegd: ‘In heel Nederland’.

Jerry en zijn aanhang bleven intussen een dag lang onbereikbaar, tussen het versturen van hun eigen Facebook-berichtjes door. Dit kan betekenen dat de boze burger weer eens exclusiviteit heeft moeten beloven aan Pauw & Witteman, of dat hij/zij niet in NRC wil staan. Waarna ongetwijfeld weer het verwijt komt dat wij de boze burger hier negeren.

Maar goed. Voor enige toelichting schakelen we daarom noodgedwongen over naar de razende reporter van WeAreChangeRotterdam, een fascinerend tv-kanaaltje op YouTube, dat voortkomt uit de Occupy-beweging. Hoe dan ook erg aan te raden: ze beschikken er over een uitstekende – naamloze – razende reporter met eigenwijs brilletje, die zelfs Rutger ‘PowNews’ Castricum in zijn hemd wist te zetten. Tegen haar verklaarde Jerry Agema in één adem:

„Eh ik kwam op dit idee door veel gesprekken die je dagelijks hebt onderling dat het altijd slecht gaat met Nederland, er zijn een hele hoop mensen die het erover hebben dat de economie niet goed draait, de werklozen om je heen, mensen die niet meer fatsoenlijk voedsel kunnen kopen, mensen die naar de voedselbank toe moeten en ik was eigenlijk klaar met het er alleen maar over praten en ik wilde ook weleens zien of Nederland ook echt bereid is om er ook echt wat aan te gaan doen.”

Interviewster: „Nou heb ik ook wel gelezen dat mensen zeggen: ja we weten eigenlijk niet zo goed de juridische implicaties, want als je natuurlijk langzaam gaat rijden of zelfs stil gaat staan op bepaalde wegen, dan is het strafbaar.”

Jerry: „Nou, het is inderdaad een lastig punt. Ik vind alleen: de demonstratieregels in Nederland die zijn zo dat je klein gehouden wordt, daarmee moet je eigenlijk met één been over de grens van de wet gaan staan. Anders word je niet gehoord.” Het kon natuurlijk allemaal weer op niets uitdraaien. Maar de mensen leken hem boos genoeg om zijn wegblokkade tot een succes te maken.

Dáár had Jerry „alle vertrouwen in”.

    • Margriet Oostveen