Miljoenen Oekraïens geld bevroren - Poetin en Obama bellen opnieuw

Nederland heeft beslag gelegd op “honderden miljoenen” aan geld dat een aantal Oekraïeners probeerde weg te sluizen. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman. Vannacht belden Obama en Poetin ook opnieuw met elkaar.

Russische marineschepen in de haven van Sebastopol op de Krim.
Russische marineschepen in de haven van Sebastopol op de Krim. Foto EPA / Zurab Kurtsikidze

Nederland heeft beslag gelegd op “honderden miljoenen” aan geld dat een aantal Oekraïeners probeerde weg te sluizen. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Het geld is van de achttien personen uit de omgeving van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj tegen wie de Europese Unie gisteren sancties heeft ingesteld, omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het stelen van geld uit de Oekraïense schatkist.

Banken en andere financiële instellingen moeten controleren of zij geld in beheer hebben dat op naam staat van een van de achttien Oekraïeners, of op naam van bv’s waarmee zij banden hebben. Ook Nederlandse financiële instellingen begonnen daar gisteren mee en spoorden daarbij al geld op, aldus Dijsselbloem:

“In een aantal gevallen is er geld aangetroffen. Dat is onmiddellijk bevroren en er is beslag op gelegd.”

Het bedrag kan nog oplopen. Dijsselbloem kon niet zeggen of er ook geld is bevroren van Janoekovitsj of diens zoon. De bedoeling is dat het in beslag genomen geld uiteindelijk teruggaat naar Oekraïne.

De EU besloot als onderdeel van de sancties gisteren ook de onderhandelingen met Rusland over een economisch pact en een visumovereenkomst op te schorten. Als Rusland niet snel met Oekraïne gaat praten om de crisis rond de Krim weg te nemen, volgen ergere sancties.

De hele uitzending (Dijsselbloem vanaf 11.45):

En Obama en Poetin belden weer met elkaar

Vannacht werd ook bekend dat Obama en Poetin opnieuw met elkaar gebeld hebben over de situatie op de Krim. Zaterdag deden ze dat ook al. Toen spraken ze elkaar - zonder veel toenadering - anderhalf uur lang, nu een uur. Obama gaf opnieuw bij Poetin aan dat zijn handelingen een schending van de soevereiniteit van Oekraïne zijn.

Hij drong erop aan de crisis diplomatiek op te lossen door de Russische strijdmachten terug te laten gaan naar hun basis op de Krim, door directe gesprekken tussen de Oekraïense en Russische regering te houden, en door internationale waarnemers naar het gebied te sturen om de rechten van etnische Russen in het gebied te waarborgen. Ook wil Obama dat Rusland de legitimiteit van de geplande Oekraïense verkiezingen in mei erkent.

Poetin zei in een reactie dat de twee landen nog altijd van mening verschillen over de situatie. Volgens Poetin moeten de VS en Rusland hun betrekkingen niet opgeven om een “onenigheid” over een “individueel, zij het zeer belangrijk, internationaal probleem”. Poetin blijft zeggen dat de nieuwe leiding van Oekraïne via een onconstitutionele coup aan de macht is gekomen en illegitiem is. Rusland voelt zich volgens hem verplicht gehoor te geven aan het verzoek om hulp uit Oekraïne en zegt zich juist aan internationale regels te houden.

Dit bericht wordt momenteel bijgewerkt. Je kunt de pagina over een paar minuten nog eens verversen.