Het mysterie rond de uitvinder van de bitcoin is wel niet wel niet opgelost

Geen munteenheid zo mysterieus als de bitcoin. Wie is bijvoorbeeld de geestelijke vader van de virtuele munt? Het blad Newsweek – dat sinds deze week weer op papier verschijnt – denkt de geheimzinnige persoon die vier jaar geleden onder de naam Satoshi Nakamoto het bitcoinsysteem bedacht te hebben opgespoord. Maar klopt het wel?

De man die volgens Newsweek de uitvinder van de bitcoin is wordt belaagd door journalisten bij zijn woning in Temple City, Californië. Foto Reuters / David McNew

Geen munteenheid zo mysterieus als de bitcoin. Wie is bijvoorbeeld de geestelijke vader van de virtuele munt? Het blad Newsweek - dat sinds deze week weer op papier verschijnt - denkt de geheimzinnige persoon die vier jaar geleden onder de naam Satoshi Nakamoto het bitcoinsysteem bedacht te hebben opgespoord. Maar klopt het wel?

Satoshi Nakamoto is geen schuilnaam. Het is een 64-jarige Japanner die van modeltreinen houdt, in Californië woont, een Toyota Corolla rijdt en dus gewoon Satoshi Nakamoto heet. Tenminste, dat claimt Newsweek in het coververhaal van deze week.

Journaliste Leah McGrath Goodman deed wekenlang onderzoek naar de man. Ze komt in contact met hem via e-mail en telefoon, maar zodra ze het onderwerp bitcoin aansnijdt weigert Nakamoto nog te reageren. De journaliste zoekt hem vervolgens op in het stadje Temple City, waar de man samen met zijn 93-jarige moeder woont. Nakamoto belt meteen de politie en zegt vrijwel niets als hem wordt gevraagd naar de bitcoin. Dit is wat Newsweek optekende:

“I am no longer involved in that and I cannot discuss it,” he says, dismissing all further queries with a swat of his left hand. “It’s been turned over to other people. They are in charge of it now. I no longer have any connection.”

De opmerking is voor McGrath Goodman hét bewijs dat de Satoshi Nakamoto die voor haar staat de uitvinder van de bitcoin is. Door gesprekken met familieleden (die van het bitcoin-project niets weten) en Bitcoin-ontwikkelaars (die ook alleen contact hebben gehad met de man via e-mail) ontstaat een profiel van deze ‘briljante maar bescheiden’ man.

Maar klopt het wel?

Voorlopig blijft de hele zaak toch nog in nevelen gehuld. Want is de man met wie Newsweek sprak wel echt de uitvinder van de bitcoin? Na publicatie ontstond een storm van ophef. Over het gebrek aan hard bewijs, over de gaten in het verhaal - zo zou de schrijfstijl van deze Satoshi Nakamoto totaal anders zijn dan de Satoshi Nakamoto die het bitcoinsysteem ontwikkelde - en over het prijsgeven van zijn identiteit. De uitvinder van de bitcoin heeft altijd op de achtergrond willen blijven, maar het blad publiceerde zelfs een foto van zijn huis waardoor de woning van de man snel was achterhaald. Een stormloop van andere journalisten ontstond.

Alleen in ruil voor een ‘gratis lunch’ wilde hij met één van de vele journalisten spreken: een verslaggever van AP. Tegen hem vertelde hij dat de schrijver van het stuk de uitspraken verkeerd heeft begrepen. Met niet ‘langer betrokken zijn’ en ‘verder niet over zeggen’ doelde Nakamoto volgens hem op zijn loopbaan in de techniek.

“Het klonk alsof ik voorheen betrokken was bij bitcoin en nu niet meer. Maar dat is niet wat ik bedoelde.”

‘Bitcoin is niet één persoon’

Gavin Andresen, hoofdonderzoeker van de Bitcoin Foundation, zegt nu zijn medewerking aan het artikel te betreuren…

Twitter avatar gavinandresen Gavin Andresen I’m disappointed Newsweek decided to dox the Nakamoto family, and regret talking to Leah.

…en op het blog van de Foundation schrijft programmeur Jeff Garzik dat het eigenlijk ook niet zo heel veel uitmaakt of de identiteit ooit achterhaald wordt.

“Satoshi’s identity may or may not be revealed in time. Based on current research from Sergio Lerner, Satoshi does not appear to have moved or spent any Bitcoins. Satoshi is unlikely to be sitting on a beach in Tahiti, next to a multi-million dollar mansion. Satoshi is unlikely to be prepared for determined, potentially violent thieves and curiosity seekers. Curiosity in Satoshi’s identity is understandable, but please consider responsible disclosure, and the danger such a revelation may generate.

The Bitcoin protocol would not exist without Satoshi, who is without question a brilliant designer. However, Bitcoin will endure well past Satoshi, as Bitcoin is everyone who uses it, not just one person.”

    • Lex Boon