Militaire post op de Krim bestormd door gewapende troepen

Een militair, vermoedelijk uit Rusland, hield eerder vandaag de wacht bij de militaire basis nabij de Oekraïense stad Sebastopol. Foto Reuters/David Mdzinarishvili

Gewapende troepen hebben vanavond een Oekraïense militaire basis, waar ongeveer honderd troepen gestationeerd zijn, nabij de stad Sebastopol op de Krim bestormd. Er is geen vuur gelost en er zijn geen gewonden gevallen, zo schrijven diverse Oekraïense persbureaus.

Het gaat om het militaire steunpunt A 2355. Onze correspondent Laura Starink meldt dat de dertig tot zestig aanvallers volgens sommige berichten ‘kozakken’ zijn, volgens anderen gaat het om dezelfde Russische soldaten in uniformen zonder kentekens, die op de hele Krim al dagen de Oekraiense militaire bases omsingeld houden. De gewapende mannen eisten de overgave van de Oekraieners, die zich eerder vanavond hebben verschanst in een bunker.

Een truck zou vanavond een gesloten hek van de basis hebben geforceerd waarna deze is belegerd. Ongeveer twintig van de aanvallers gooiden met (niet-dodelijke) stungranaten. Na de bestorming volgden onderhandelingen met de Oekraïense militairen.

Update 22.09: De waarschijnlijk Russische troepen hebben volgens Roland Oliphant, journalist voor The Telegraph,de militaire basis weer verlaten na korte onderhandelingen met Oekraïense militairen. Dat meldt hij op Twitter. Andere bronnen hebben dit nog niet bevestigd. Diverse internationale persbureaus melden nog dat de basis belegerd is, en onderhandelingen gaande zijn.

Twitter avatar RolandOliphant Roland Oliphant It’s all over. Two Russian Volga trucks drove off after “talks”. Ukrainian officer says about 30 to 40 Rus troops involved

De vlootbasis in Sebastopol is al dagen omsingeld, en ook elders in Oekraïne zijn bases door onbekende militairen al dagen afgegrendeld zoals in de kustplaats Kertsj, in de oude hoofdstad Bachtsjisaraj, in Perevalnoje en bij de baai van Balaklava. Persbureau AP schrijft dat Russische troepen inmiddels bijna alle Oekraïense bases aan de Zwarte Zee ontwapend en overgenomen hebben.

Sebastopol was altijd de basis van de Russische vloot

Onze correspondent Laura Starink beschreef eergisteren in NRC Handelsblad de historie van Sebastopol, van origine een Russische stad:

“Sebastopol is een Russische stad. Gesticht door vorst Potjomkin (1739-1791), de minnaar van tsarina Catherina de Grote, is dit altijd de basis geweest van de Russische vloot. De stad die regelmatig is verwoest, ademt nu de sfeer van witte stalinistische neogothiek.

Statige gebouwen als het Huis der Officieren en het Vlootmuseum tonen het militaire karakter van de stad, die voor driekwart wordt bewoond door Russen. Keer op keer valt te horen dat het een schande is dat de dronken president Jeltsin in 1991 bij de opheffing van de Sovjet-Unie verzuimd heeft de Krim terug te pakken van Oekraïne, dat het in 1954 van partijleider Chroesjtsjov cadeau kreeg.”

‘de Krim sluit zich aan bij Rusland’

De autonome Oekraïense deelrepubliek de Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland, zo maakte de vicepremier van de Krim, Rustam Temirgaljev, gisteren bekend. Volgens Temirgaljev is het decreet dat de Krim in Rusland laat opgaan al in werking getreden. De Oekraïense militairen die zich nog op het schiereiland bevinden, worden als ‘bezetters’ beschouwd en moeten zich wat de Krim-regering betreft overgeven of de Krim verlaten.

De site van de Krim-Tataarse zender ATR, die deze week een opinieonderzoek deed naar het stemgedrag van de inwoners van de Krim bij het komende referendum, is geblokkeerd. Op 16 maart wordt op de Krim een volgens de Oekraiense regering een illegaal referendum gehouden over de aansluiting bij Rusland. Het opinieonderzoek van ATR wees uit dat de meerderheid van de bevolking niet voor zal stemmen.

De Krim is afgelopen week langzaam in handen gekomen van het Russische leger. Marineschepen voeren havens binnen en gewapende mannen in voertuigen met Russische kentekenplaten omsingelden legerbases. Moskou deed de komst van de honderden militairen vorige week nog af als oefening.

‘Regering de Krim creëert voldongen feiten’

De regering en het parlement op de Krim creëren “voldongen feiten” op het schiereiland, zei onze buitenlandredacteur Hubert Smeets gisteren in een reactie op het decreet:

“Met hun beslissingen zetten de regering en het parlement van de Krim de volgende stap in hun scenario van voldongen feiten. Met name het besluit om alle niet-Russische troepen op het schiereiland, die zich niet overgeven of niet overlopen, per decreet tot ‘bezettingsmacht’ te kwalificeren, is een ‘provocatie’. De Oekraïense krijgsmacht staat voor de keuze: terugschieten of terugtrekken. In beide gevallen wordt Rusland op zijn wenken bediend.”

Rusland heeft militaire basis op de Krim

De Krim is een schiereiland in het zuiden van Oekraïne, in de Zwarte Zee. Met een oppervlakte van ongeveer 27.000 km2 is het net iets kleiner dan België. Op de Krim ligt de autonome Krimrepubliek. Er wonen ongeveer twee miljoen mensen, van wie ongeveer 60 procent etnische Russen zijn. De invloed van Moskou is er heel groot: naast de Russische vloot in de haven van Sebastopol er is een militaire basis vlak bij hoofdstad Simferopol.

    • Annemarie Coevert