Van wie is de Utrechtse Domkerk?

De middeleeuwse Domkerk in Utrecht zou al „sinds mensenheugenis” eigendom zijn van de Utrechtse protestantse kerk. Althans, dat staat in de documentatie van de Protestantse Kerk in Nederland. De werkelijkheid is echter dat de Nederlandse Staat in 1825 wel de verantwoordelijkheid voor het onderhoud heeft overgedragen, maar nooit het eigendom. „Ik heb die aktes nog eens goed gelezen”, zegt Domtorenhistoricus René de Kam, „en de Domkerk is onder dezelfde voorwaarden overgedragen aan de Hervormde Kerk als indertijd de Domtoren aan de gemeente Utrecht: wel het onderhoud, niet het eigendom.”

Vanaf 1901 is over het eigendom van de toren veel gedoe geweest. In 1990 heeft het Rijk alsnog het eigendomsrecht officieel overgedragen aan de gemeente. „Naar de kerk heeft nooit iemand gekeken.”

Frans Ritmeester, directeur van het bureau van de Protestantse Gemeente Utrecht, reageert verrast. Maar nadat hij in de archieven heeft gekeken zegt hij: „Het zou kunnen.” Om dan te verzuchten: „Was het maar andersom geweest: dat het Rijk ons indertijd het eigendom had gegeven, en niet het onderhoud.” De staat bezuinigt sterk op monumentensubsidies.