Fugro stelt zichzelf en de markt teleur

Beleggers zijn niet tevreden met de resultaten van het ingenieursbedrijf Fugro. Bij de opening van de beurs kelderde het aandeel van de bodemonderzoeker met 7 procent.

Het bedrijf had, volgens de jaarcijfers van 2013 die vanochtend voorbeurs bekend werden gemaakt, de eigen verwachtingen niet waargemaakt. In plaats van een voorspelde omzet van 2,6 miljard euro kwam de omzet 200 miljoen euro lager uit op 2,4 miljard. Ook de nettowinst bleef met 224 miljoen euro onder de verwachting van 230 miljoen.

In een toelichting op de cijfers weet topman Paul van Riel de tegenvallende cijfers vooral aan opstartproblemen bij de Seabed Geosolutions, een joint venture met het Franse CGG. Die operatie zou Fugro 50 miljoen euro hebben gekost.

Over het orderboek van zijn bedrijf toonde Van Riel zich echter „zeer tevreden”. Ten opzichte van het jaar ervoor steeg de omvang met 19 procent. De strategie van grote oliebedrijven om activiteiten af te stoten – zo desinvesteert Shell dit jaar voor 15 miljard dollar – heeft voor de bodemonderzoekers nog geen negatieve gevolgen, aldus Van Riel. Hij verwacht dat er vraag blijft naar de diensten van Fugro, ook als bepaalde olievelden in andere handen overgaan.

Vanaf dit jaar verwacht Fugro ook meer bodemonderzoek op de Noordzee, als gevolg van de plannen voor nieuwe windparken.