Foto’s van Getty Images kunnen voortaan gratis worden gedeeld

Fotopersbureau Getty Images, de grootste leverancier van stockfoto’s ter wereld, gaat een archief van 35 miljoen foto’s ontsluiten voor gratis hergebruik. Vanaf deze week kunnen foto’s uit het archief – de totale database beslaat 80 miljoen beelden – zonder vergoeding worden gebruikt door bloggers en andere gebruikers van sociale media.

Alle gratis beelden hebben een vast formaat en kunnen uit het archief middels een ‘embed-code’ elders geplaatst worden. Een foto blijft dus op servers van Getty Images staan, vergelijkbaar met YouTube-video’s die door gebruikers vanaf YouTube-servers worden ingesloten op eigen blogs.

Voorheen droegen de foto’s van Getty Images een watermerk dat pas na betaling wegviel. Wie nu een foto wil gebruiken, krijgt in plaats van een watermerk onderaan de foto een kleine balk met een verwijzing naar de fotograaf en een link naar de bronfoto.

Het openstellen van het fotoarchief blijkt voor Getty Images een noodzakelijke stap. Veel foto’s van het persbureau werden de afgelopen tijd al zonder toestemming gebruikt. Via Google Image search konden de foto’s zonder watermerk worden gekopieerd. Ook plukten bloggers Getty-foto’s weg bij sites die al eerder hadden betaald om het watermerk van de foto te halen.

Het vrijgeven van een deel van de foto’s is dus een manier om illegaal gebruik van de foto’s tegen te gaan: doordat de beelden ‘embedded’ zijn, geeft het fotopersbureau uiteindelijk geen beeldmateriaal weg.

Hugh Pinney, vice-president van de nieuwsafdeling van Getty, benadrukt dat zijn persbureau op deze manier zicht houdt op wie de gebruikers zijn en waarvoor foto’s worden gebruikt. „Bovendien kunnen we het ongeautoriseerde gebruik zonder bronvermelding beter veranderen in een krachtig online kanaal waarbij we garanderen dat het werk van onze fotografen wordt gezien”, aldus Pinney.

Overigens stelt Getty niet alle foto’s gratis ter beschikking. Voor commercieel gebruik van foto’s, door ondermeer kranten en adverteerders, moet wel worden betaald.

    • Rosan Hollak