Duistere thriller in hillbilly-landschap

Zien Film

Winter’s Bone

Ned. 2, 23.00-00.30u.

Voordat Jennifer Lawrence (1990) bekend raakte als de actrice die tijdens Oscaruitreikingen altijd struikelt over haar jurk speelde ze mee in enkele sterke films. Haar voor een Oscar genomineerde, imponerende doorbraakrol was die in Winter’s Bone (2010). Deze duistere thriller speelt zich af in het afgelegen Ozark-gebergte in Missouri, hillbilly-landschap.

De jonge actrice, die dankzij The Hunger Games momenteel een grote ster is, speelt de 17-jarige Ree Dolly. Ze zorgt voor haar zieke moeder en jongere broer en zus. Haar criminele vader Jessup kookt chrystal meth en is er zelden. Ree hakt hout, vilt eekhoorns en brengt de kinderen naar school. Als haar vader in een rechtszaak zijn huis opgeeft als borg, moet Ree hem snel vinden, om te voorkomen dat de familie op straat staat.

Tijdens haar zoektocht stuit ze op een muur van zwijgzaamheid en ondervindt ze hoe hard de samenleving is geworden. Hoe stoer en onverzettelijk ze ook lijkt, met net als in Hunger Games af en toe iets dierlijks, biedt dit haar geen enkele bescherming tegen vijandige, verlopen types die getekend zijn door decennialang misbruik van goedkope alcohol en drugs.

    • André Waardenburg