De ‘Trots’ bungelt onderaan

Hekkensluiter vecht om als laatste Limburgse club in eredivisie te blijven. Zaterdag wacht concurrent NEC.

Spelers van Roda JC lopen teleurgesteld het veld af na een nederlaag tegen ADO Den Haag. Het 1-0 verlies in eigen huis leidde er vorige maand toe dat de Limburgse club op de laatste plaats belandde. Foto ANP

De Hongaarse spits Krisztián Németh was nog maar net terug van vijf weken schorsing. Deze week viel hij thuis van de trap en liep een scheurtje in zijn teen op. Spelen kan hij voorlopig vergeten.

Het zit Roda niet mee dit seizoen. De sportieve prestaties vallen tegen. Het rommelt binnen de club. Fans roeren zich verbaal en fysiek. Als er al een ommekeer mogelijk is, dan moet die morgen worden ingezet met een overwinning in de thuiswedstrijd tegen de nummer voorlaatst, NEC.

Tot twee keer toe ontsnapte Roda JC de afgelopen jaren op het nippertje aan degradatie. Vorig seizoen leek Sparta de Kerkradenaren tijdens de nacompetitie uit de eredivisie te gooien. Tot een kwartier voor tijd stond het in het Parkstad Limburg Stadion nog 0-1 voor de Rotterdammers. Twee rake vrije trappen van Mark-Jan Fledderus (waarvan een net voor het eindsignaal) brachten toen alsnog redding.

In 2009 kon de positie op het hoogste niveau tegen Cambuur pas veilig worden gesteld na het nemen van strafschoppen. De schrijver A.H.J. Dautzenberg verweefde die degradatiestrijd in zijn in 2012 verschenen roman Extra tijd met de doodstrijd van de vader van de hoofdpersoon. In een passage stond hij ook stil bij het gevoel voor eigenwaarde dat de club Kerkrade en de regio geeft: „Het eerste wat ze deden als ze in de buurt van het stadion kwamen, was kijken of de wagen van de NOS er stond. Twee, drie keer per jaar was dat het geval – meestal als PSV, Ajax of Feyenoord de tegenstander was. Je kon dan de trots van de supporters in het stadion vóélen. Ze waren gezien. Ze waren niet onopgemerkt gebleven.”

In een plaats als Kerkrade, die veelal onderaan bungelt op nationale ranglijsten op velerlei gebied, wordt Roda JC gekoesterd. Niet voor niets is ‘Trots van het Zuiden’ een van de bijnamen van de club. In de goede tijden wisten de Kerkradenaren nog wel eens te stunten: een tweede plaats in de eredivisie (1994-1995), de KNVB-beker (1997, 2000) en een overwinning tegen AC Milan in San Siro (2002). In de returnwedstrijd wonnen de Milanezen na strafschoppen. Het was het laatste Europese duel voor Roda. Vanaf die tijd raakte de subtop uit zicht. De club eindigde veelal onder aan het linker- of boven aan het rechterrijtje in de eindstand van de eredivisie, met negatieve uitschieters in 2008-2009 en vorig seizoen. Maar Roda handhaafde zich tenminste. Kerkrade bleef gezien en niet onopgemerkt.

Na een eventueel verlies tegen NEC in de wedstrijd van morgen wordt het hoogst onzeker of dat zo blijft. Dan lijkt de club af te stevenen op rechtstreekse degradatie.

Na een mooie start van het seizoen met zeven punten uit drie wedstrijden ging het allengs stroever lopen. De laatste weken zijn dramatisch. Roda excelleert op fronten waarop het niet wil excelleren: als het eredivisieteam met de meeste rode kaarten (acht) en met een nieuw clubrecord wat betreft op rij verloren competitieduels (zes).

Mooi voetbal is voor de fans nooit een must geweest. Zij hebben de mentaliteit van de mijnwerker (koempel) verinnerlijkt: hard werken om te overleveren. Met een fraai uitgevoerde tackle oogst je in het Parkstad Limburg Stadion net zo veel waardering als met een technisch hoogstandje. Met opgestroopte mouwen sprokkelde Roda JC vrijwel altijd wel zijn punten bij elkaar, zeker in thuiswedstrijden.

Half december werd coach Ruud Brood ontslagen na een verlies tegen de tegenstander van morgen, NEC, toen nog de hekkensluiter in de eredivisie. „De teleurstellende sportieve resultaten en de verwachting dat de prestaties op korte termijn in deze samenstelling niet zullen verbeteren liggen ten grondslag aan deze beslissing”, liet de clubleiding in een verklaring weten. De 37-jarige Jon Dahl Tomasson werd weggehaald bij Excelsior. Langs het veld had hij nog weinig ervaring, binnen de lijnen had hij zo’n beetje alles meegemaakt: de eredivisie met sc Heerenveen en Feyenoord, de Premier League met Newcastle United, de Serie A met AC Milan, de Bundesliga met VfB Stuttgart en de Primera División met Villarreal. Als iemand Roda weer aan prestaties kon helpen, dan was het de Deen, dacht Roda.

Het pakte teleurstellend uit. Onder Brood pakte de club achttien punten, sinds het aantreden van Tomasson slechts vier. Het kwam halverwege vorige maand zelfs al zover dat teleurgestelde fans klappen uitdeelden aan de eigen spelers. Na de lastminuteontsnapping van vorig seizoen klaagde Brood over de interne organisatie. „Een club met zo’n traditie en publiek doet zich nu tekort. Hier horen goede mensen in de juiste functies. Basale zaken moeten geregeld zijn. Overleg met supporters. Maar ook een trainingsplek die beter is dan het soort veld waarop ik normaal mijn hond uitlaat.”

De laatste tijd richt veel onvrede over Roda JC zich op algemeen directeur Marcel van den Bunder. Nadat personeelsleden anoniem hun beklag hadden gedaan over het schrikbewind dat hij zou voeren, liet de raad van commissarissen een tevredenheidsonderzoek uitvoeren. Dat leverde voldoende steun op om Van den Bunder te handhaven.

Maar het gemopper op hem blijft. Een deel van de fans joelt hem uit. Clubicoon Eric van der Luer hekelde deze week tegenover de NOS Van den Bunders zakelijke opstelling en diens bemoeienis met het technische beleid. Textielhandelaar Nol Hendriks, in het verleden Roda’s suikeroom, meldde zich met de mededeling dat hij drie tot drieënhalf miljoen euro in de club wil steken, maar dan moet Van den Bunder wel vertrekken.

Zo rommelt er van alles bij de nummer laatst van de eredivisie, op een moment dat alles gericht zou moeten zijn op rust en resultaat. Met uitzondering van Ajax, Feyenoord, PSV en FC Utrecht speelt geen club langer op het hoogste niveau dan Roda JC. Degradeert de club, dan is Limburg niet meer vertegenwoordigd in de eredivisie.

    • Paul van der Steen