De Paralympics beginnen vandaag. ‘We’ doen mee, maar wat te verwachten?

Vijf wintersporten en zeven Nederlandse deelnemers. Cijfers van een iets andere orde dan die van de ‘gewone’ Winterspelen die een maand geleden begonnen en voor de oranje equipe zo succesvol verliepen. Dit is alles wat je moet weten over de Paralympics.

Foto AP / David Goldman

Vijf wintersporten en zeven Nederlandse deelnemers. Cijfers van een iets andere orde dan die van de ‘gewone’ Winterspelen die een maand geleden begonnen en voor de oranje equipe zo succesvol verliepen. Nog één keer een weekje Sotsji, te beginnen in dit lenteachtige weekend.

Eerst maar eens even de vijf sporten die de komende week door de paralympiërs worden beoefend:

  • Alpineskiën: afdaling, Super-G, slalom, reuzenslalom en de supercombinatie. Snelheden? Rustig boven de 100 km/u.
    Voor het eerst is ook snowboarden (cross) onderdeel van de Paralympics en dit valt onder de alpine onderdelen.
  • Biatlon: er wordt gestreden op drie verschillende afstanden waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen sporters die zittend of staand door de sneeuw voortschrijden. Niet onbelangrijk: de deelnemers bij de staande variant zijn visueel beperkt.
  • Langlaufen: ook hier weer onderscheid tussen zittend en staand op de latten, maar het langlaufen kent tevens een sprintafstand en een estafetteonderdeel.
  • Curling: opvallend aan het curling op de Paralympics is dat teams uit mannen en vrouwen bestaan én dat er niet geveegd wordt. Daarmee heeft het meer weg van jeu de boules - of petanque zo u wilt - dan het curling dat we vorige maand in Sotsji zagen waarbij die driftig bezemende deelnemers nog in het oog sprongen.
  • IJshockey: op een soort slee (sledgehockey) met daaronder schaatsijzers wordt ook bij deze paralympische variant flink gebeukt. Afzetten gebeurt middels de stick - waarvan de spelers er twee hebben.

De Spelen

…beginnen dus vandaag met louter de openingsceremonie om 17.00 uur. Vladimir Poetin zou hier bij zijn maar een late afmelding zou, gezien de ontwikkelingen op de Krim, niet verrassend zijn.

Elke dag worden medailles verdeeld: vrijwel elke dag bij het alpineskiën en ook het langlaufen is vrijwel dagelijks ‘om het echie’. De omstandigheden in Sotsji? Tsja, niet best. Er wordt regen voorspeld en de temperaturen blijven boven de 10 graden. En dan zijn er ook aanhoudende klachten over toegankelijkheid voor rolstoelers in het olympisch dorp.

Niet alleen in het olympisch park maar ook in de accommodaties voor atleten zouden nog steeds obstakels liggen voor rolstoelers. AP / David Goldman

Overigens zijn het de eerste Paralympics op Russisch grondgebied nadat de Sovjets, die de Zomerspelen van 1980 organiseerden, beweerden geen trek te hebben in het organiseren van het evenement omdat “er geen invaliden in de Sovjet-Unie” leefden.

De Nederlanders

…komen maar bij één van deze vijf sporten in actie: de alpine onderdelen. Dat is makkelijk bijhouden en scheelt weer stiekem livestreams kijken op het werk. Sterker nog: tijdens kantooruren komen alleen op maandag, dinsdag en vrijdag Nederlanders in actie. Ook tijdens beide dagen in het openings- en sluitingsweekend verschijnt Oranje op de pistes.

Twitter avatar AnnaJochemsen Anna Jochemsen Downhill training no 2… check, 106 km/h… check, beentjes omhoog en kijken bij de heren… check! #goteamNL http://t.co/3gSdjf1Ufn

Kanshebbers op medialles

…zijn er zeker! Anna Jochemsen heeft statistisch gezien de meeste kans op een medaille want ze doet op vier onderdelen mee: slalom, reuzenslalom, Super Combinatie en de Super-G. Ook kan het geen kwaad Bart Verbruggen extra scherp in de gaten te houden. Bij de WK vorig jaar werd hij vierde op de afdaling.

Ook alpineskiër Kees-Jan van der Klooster is medaillekandidaat. Hij was er in Vancouver ook al bij, als enige Nederlander, en komt in actie op afdaling, Super-G en Super Combinatie. Vooral bij die eerste twee kan het geen kwaad Van der Klooster scherp in de gaten te houden. En dan is er nog Lisa Bunschoten die bij het snowboarden niet mag worden uitgevlakt voor eremetaal. De 18-jarige eindigde dit seizoen als derder in het World Cup-klassement.

15-jarige in Nederlandse equipe

Bibian Mentel is eveneens een opvallend lid van #TeamNL. De snowboardster is met haar 41 jaar niet alleen de meest ervaren sporter van het stel, maar werd slechts zeven maanden na amputatie van haar rechteronderbeen Nederlands kampioen.

 

Aan het andere eind van het spectrum hebben ‘we’ dan Chris Vos. Deze snowboarder is met z’n 15 jaar de benjamin van de equipe. Merijn Koek - ook al snowboarder - maakt het setje van zeven Nederlanders compleet.

En verder

…wordt dit de elfde keer dat de Paralympics worden gehouden. En bij al die vorige edities bleken de usual suspects als de VS, Oostenrijk, Duitsland en Noorwegen voorop het vaakst de allerbesten. Nederland deed zeven keer mee en tikte bij drie van die edities medailles binnen.

Dát was echter volledig te danken aan Marjorie van den Bunt: biatlete en langlaufster. Zij won in Lillehammer (1994), Nagano (’98) en Salt Lake (’02) twee keer goud, vier keer zilver en vier keer brons.

    • Jules Seegers