Lokale regering: de aansluiting bij Rusland is al een feit

De autonome Oekraïense deelrepubliek de Krim sluit zich per decreet aan bij Rusland. Dat heeft de vicepremier van de Krim, Rustam Temirgaljev, gisteren gezegd. Volgens Temirgaljev is het decreet dat de Krim in Rusland laat opgaan al in werking getreden. De Oekraïense militairen die zich nog op het schiereiland bevinden, moeten zich wat de Krim-regering betreft overgeven of de Krim verlaten.

De Oekraïense militairen hebben volgens Temirgaljev twee opties: ze mogen hun wapens neerleggen, het Russische staatsburgerschap accepteren en zich bij het Russische leger voegen. Als ze dat niet willen, dan garandeert Temirgaljev de Oekraïense soldaten een „veilige overtocht” naar hun „Oekraïense vaderland”.

Eerder stemde het parlement van de Krim gisteren al in met aansluiting bij Rusland. Het aangekondigde referendum, waarin inwoners mogen stemmen over het besluit, is met twee weken vervroegd en wordt nu op 16 maart gehouden.

De regering en het parlement op de Krim lijken zo voldongen feiten op het schiereiland te willen creëren. Onduidelijk is nog wat er gebeurt als de Oekraïense troepen weigeren de wapens neer te leggen en zich niet terugtrekken.

Op een persconferentie in Brussel riep de Oekraïense president Jatsenjoek Rusland gisteren wederom op zijn militairen van de Krim terug te trekken. Jatsenjoek zei dat de Krim onderdeel van Oekraïne is en zal blijven. De beslissing van het Krim-parlement om voor aansluiting bij Rusland te stemmen, noemde hij ,,illegaal”.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde gisteren ieder besluit over de toekomst van Oekraïne zonder bemoeienis van de wettige regering van dat land onrechtmatig. De VS stellen reisbeperkingen in voor Russen en inwoners van de Krim die de ‘soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne bedreigen’. Zes Amerikaanse F-15-gevechtsvliegtuigen zijn ondertussen in Litouwen gearriveerd om de patrouilles in het luchtruim boven de Baltische staten te intensiveren.

    • NRC