D66 daten via homo-app, maar dan keurig

Campagne voeren 2.0 door D66: enkele ‘roze’ politici brengen nogal wat teweeg nu ze via homodate-app Grindr de partij promoten.

Homodate-app Grindr is prima geschikt voor een diepgaand gesprek over het Amsterdamse parkeerbeleid, als we D66-kandidaat-raadslid Jan-Bert Vroege mogen geloven.

Vroege (37 jaar, 1.82 meter, 76 kilo, ‘partnered’) had niets te klagen over aandacht deze week, dankzij een campagneactie van zijn partij. Hij, mede-initiatiefnemer Pieter Rietman en enkele andere ‘roze’ D66’ers hebben hun profielen op de bekende date-app een politieke make-over gegeven en gebruiken deze nu om stemmers te bereiken voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Origineel, vonden ze ook in het buitenland. Internationaal persbureau Reuters maakte een bericht en vervolgens stond Vroege met zijn naam onder andere op de sites van The New York Times en The Huffington Post. „Op zoveel aandacht hadden we niet gerekend”, zegt Vroege.

De profielpagina’s van de D66’ers kregen allemaal dezelfde headline: „Heb ik op 19 maart een date met jou?” Daarmee verwijzen ze uiteraard naar de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Actief mensen benaderen doen ze niet. „We gaan ze zelf niet lastigvallen, de mensen kunnen naar ons toe komen.” De bedoeling is dat ze bereikbaar zijn voor vragen vanuit de homogemeenschap. Over de politiek dan. Vroege zegt dat dat meestal ook lukt. „Er waren ook wel mensen die de headline niet snapten en vroegen: hoe laat dan?”

Vroege ontkent dat de actie alleen maar grappig bedoeld is. „We willen laten zien dat we niet alleen de homogemeenschap begrijpen, maar er zelf ook in zitten.” D66-lijsttrekker Jan Paternotte is te spreken over de actie: „Het is een mooie ludieke manier om de aandacht te trekken.”

Maar er komt ook kritiek vanuit de politiek. Dennis Boutkan, nummer vier op de lijst van de PvdA en oud-COC-voorzitter in de stad: „Het is een slimme campagnetruc, maar als je hun programma leest, is dat helaas niet zo roze.” Een kleine politieke sneer, die Vroege vervolgens afwijst: „D66 heeft een aantoonbaar betere staat van dienst als het gaat om homo-issues dan de PvdA”. Dat we maar niet vergeten dat het campagnetijd is.

Chris Aalberts, onderzoeker politieke communicatie, was woensdag op BNR Nieuwsradio niet bepaald onder de indruk, maar dan vanwege de vorm: „Het is niet een medium om überhaupt enige inhoud te communiceren. Ik weet niet wat de algemene perceptie van mensen van Grindr is, maar daar zijn mensen over het algemeen niet echt met politiek bezig.”

Aan Grindr kleeft inderdaad de reputatie van een homo-app voor de snelle date, de snelle seks. „Ja, de meeste mensen gaan niet op Grindr voor de politiek”, zegt Vroege. „En het zijn vaak ook geen lange inhoudelijke gesprekken.” Op die ene over het parkeerbeleid na dan.

Maar dat de date-app nou deze reputatie heeft, ach. Vroege zegt dat enkele leden van andere partijen hun profiel hebben verwijderd, suggererend dat het iets met die reputatie te maken heeft. Vreemd, vindt hij: „Homo’s doen meer dan hand in hand lopen. We hoeven niet te doen alsof ze roomser dan de paus zijn.”

    • Frank Huiskamp