Congolese krijgsheer Katanga veroordeeld voor oorlogsmisdaden

De Congolese krijgsheer Germain Katanga tijdens een zitting van het Internationaal Strafhof. Foto ANP / Michael Kooren

De Congolese krijgsheer Germain Katanga is door het Internationaal Strafhof (ICC) veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Katanga leidde in 2003 een aanval op het Congolese dorp Bogoro waarbij meer dan tweehonderd mensen, onder wie kinderen, vrouwen en ouderen, werden afgeslacht. Ook werd er op grote schaal geplunderd en verkracht.

Katanga werd schuldig bevonden aan moord, het aanvallen van burgers, het vernielen van eigendom en plundering. De misdaden zijn begaan tijdens de zogeheten Tweede Congolese Oorlog (1998-2003). Hij was ook aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid, waaronder verkrachting, seksueel geweld en het ronselen van kindsoldaten, maar werd hiervan vrijgesproken.

De voormalige krijgsheer leidde milities die ten strijde trokken tegen de rebellen van Thomas Lubanga, de eerste verdachte die door het ICC schuldig is bevonden. Lubanga werd in 2012 door het strafhof tot veertien jaar celstraf veroordeeld voor het rekruteren en inzetten van kindsoldaten. Katanga is de tweede persoon die door het ICC is veroordeeld.

Medeverdachte Ngudjolo eerder vrijgesproken

Katanga, die zich ook wel ‘Simba’ liet noemen, werd in 2005 door de Congolese autoriteiten gearresteerd en in 2007 uitgeleverd aan het ICC. Gedurende de rechtszaak tegen Katanga, die in november 2009 begon, zijn meer dan vijftig getuigen gehoord, onder wie voormalige kindsoldaten en overlevenden. In 2012 werd een andere krijgsheer die bij de aanval op Bogoro betrokken zou zijn, Mathieu Ngudjolo, vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Die vrijspraak wekte twijfel aan de vervolging van oorlogsmisdadigers door het Strafhof en leidde tot felle kritiek geleid van mensenrechtenorganisaties op de aanklagers. Ze noemden het vonnis een “verontrustend signaal” over het vermogen van het hof om oorlogsmisdadigers te vervolgen. Het was pas de tweede keer dat het Strafhof vonnis wees sinds de oprichting ruim tien jaar geleden.

Nadat hij was vrijgesproken vroeg Ngudjolo asiel aan in Nederland en zit hij vast in een asielzoekerscentrum.

    • Lex Boon