Blokkade uit protest tegen van alles

‘Verzetsgroepen’ roepen op Facebook op tot protest. „Lukt het deze maand niet, doen we het volgende maand weer.”

Langzaamaanacties op snelwegen A7, A15 en A58. Wegblokkades bij verkeersknooppunten in Nijmegen en Haarlem en aan de grens bij Groningen en Duitsland. Door het hele land zou vanmiddag vanaf drie uur gedemonstreerd worden tegen het „afbraakbeleid van het kabinet”.

Dat kondigden althans de actievoerders aan op Facebook, soms met een groep als ‘Flevoland in opstand’ of ‘Zeeland is het zat’. Ze kwamen in actie na een oproep op 22 januari van vrachtwagenchauffeur Jerry Agema uit Epe, ook op Facebook, om alle rijbanen op de snelwegen in Nederland te blokkeren. Vanochtend was die oproep bijna 67.000 keer doorgestuurd.

Ze protesteren tegen de toegenomen werkloosheid, de achteruitgang in de zorg, de strengere bijstandswet, de sterk gestegen accijns op brandstof, te hoge belastingen in Nederland, oneerlijke concurrentie in het wegvervoer, onveilige gaswinning, de Joint Strike Fighter en nog veel meer. Doel: „De maatregelen moeten zo snel mogelijk worden teruggedraaid.”

Ronald Vosseberg, een werkloze bouwvakker uit Zwolle, heeft overzicht. Hij is van de groep ‘Landelijke demonstratie 2013’ en heeft een kaart op zijn site die wijst naar veertig acties, verspreid door heel Nederland. „Lukt het deze maand niet, dan doen we het volgende maand weer”, zegt hij strijdlustig. „En de maand daarna weer, als men niet luistert. Dan rukken we met zijn allen op naar de Maasvlakte en staat de Randstad vast. En moet je eens opletten hoe ze snel ze dan reageren. Want dat is het probleem: in Den Haag luistert men niet naar ons, maar alleen maar naar Europa.”

De politie zegt „alert” te zijn vandaag, en in contact te staan met de initiatiefnemer. De doorstroming van het verkeer staat voorop, zegt een woordvoerder van de landelijke eenheid. „Het blokkeren van de snelweg is verboden.” De politie wil niet zeggen hoe ze kan ingrijpen als het verkeer eenmaal vaststaat.

Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland is „allerminst blij” met de acties . De actievoerders, zegt woordvoerder Floris Liebrand, „zijn een samenraapsel van boze burgers die de transportsector als middel gebruiken om het land plat te leggen. Ze schoppen tegen alles wat maatschappelijk onwenselijk is. Maar wij hebben hier helemaal niks mee te maken. We vertegenwoordigen 5.500 transportondernemingen – 80 procent van de werknemers – en er zijn geen leden die hun vrachtwagens hieraan mee willen laten doen. Als er truckers meedoen, zijn dat zelfstandige rijders, verwacht ik.”

Op haar site neemt Transport en Logistiek Nederland afstand van de acties. Liebrand: „Daar hebben we geen ruchtbaarheid aan gegeven. Voordat je het weet, creëer je het omgekeerde effect en breng je mensen op een idee.”