Bedrijven Nederland vragen recordaantal octrooien aan

Aantal aanvragen bij Europees Octrooibureau stijgt 17 procent.

Bij het Europese octrooibureau (EOB) is vorig jaar door Nederlandse bedrijven een record aantal octrooien aangevraagd. Het aantal aanvragen vanuit Nederland lag 17,2 procent hoger dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers die het EOB gisteren heeft gepubliceerd. Nederland staat op de achtste plaats van landen die octrooiaanvragen doen.

Ongeveer 50 procent van de octrooiaanvragen resulteert uiteindelijk in een echt patent, zegt een EOB-woordvoerder desgevraagd. De procedure voor de behandeling van een aanvraag duurt drie tot vier jaar.

Het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau bereikte vorig jaar een record; de sterkste groei komt vanuit Europa. „De Europese vraag naar octrooibescherming groeit voor het vierde achtereenvolgende jaar”, zei Benoit Battistelli, president van het EOB, gisteren in een toelichting. „Dat bewijst dat bedrijven uit de hele wereld Europa steeds meer zien als het brandpunt van innovatie.”

De sterke positie van Europese bedrijven in octrooigevoelige technologiesectoren onderstreept volgens Benoit Battistelli de centrale rol van deze sectoren als het gaat om werkgelegenheid en groei in de Europese economie.

In totaal 7.606 Nederlandse bedrijven vroegen octrooien aan bij het EOB, een groeipercentage van 17,2. Nederland streeft daarmee landen als China en Zuid-Korea voorbij en diende ook meer aanvragen in dan andere Europese landen met een sterke groei, waaronder Denemarken (8,1 procent) en Zweden (7,5 procent).

Als het gaat om het aantal octrooiaanvragen in Europa per miljoen inwoners, neemt Nederland (samen met Denemarken) de vierde plaats in: achter Zwitserland, Zweden, Finland en vóór Duitsland, Japan, de Verenigde Staten.

Nederlandse bedrijven als Philips en DSM zijn koplopers in de aanvragen. Philips is sterk vertegenwoordigd bij de octrooiaanvragen voor medische technologie, en DSM bij de aanvragen voor biotechnologie.

Philips diende de meeste octrooiaanvragen in, 1.835, DSM staat op de tweede plaats met 658, gevolgd door NXP (253), Shell (244), Unilever (178), en Akzo Nobel (154).

Philips is op de ranglijst van het Europees Octrooibureau de grootste internationale aanvrager in de categorieën medische technologie en instrumentmetingen. Op dit moment heeft 40 procent van de aanvragen van Philips betrekking op gezondheidszorg en ruim 30 procent op verlichting.