Ademtest kan snel borstkanker uitsluiten

Een ademtest lijkt met grote zekerheid uit te wijzen of vrouwen vrij zijn van borstkanker. Dat blijkt uit een pilotstudie van Maastrichtse en Amerikaanse oncologen in PLOS ONE (5 maart). Die is uitgevoerd bij vrouwen met een vrij hoog risico op borstkanker, bijvoorbeeld omdat het in de familie zit. Of de resultaten overeind blijven bij gebruik in de algemene bevolking, moeten grotere studies uitwijzen.

„De resultaten zijn veelbelovend”, zegt Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie, die het onderzoek in Maastricht leidde. Hij ziet een potentiële rol voor de ademtest als voorselectie bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Als de test van 6 minuten betrouwbaar kan uitsluiten dat vrouwen borsttumoren hebben, dan kan dat heel veel vrouwen een belastend röntgenonderzoek van de borsten (mammogram) besparen.

„Interessante uitkomsten”, reageert hoogleraar kankerepidemiologie Harry de Koning van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat de ademtest nu zo gevoelig lijkt, kan komen omdat de onderzoekers gewerkt hebben met een selectieve groep vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker, waarschuwt De Koning. In de algemene bevolking zullen vrouwen misschien vaker ten onrechte borstkankervrij verklaard worden.

De ademtest is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Menssana. Het meet de zogeheten vluchtige organische stoffen in de uitademingslucht. Doordat tumoren bepaalde enzymen activeren veranderen de concentraties van deze stoffen. „Dat is goed meetbaar in iemands adem”, zegt Lambin, „Je moet bedenken dat het binnenoppervlak van de longen zo groot is als een tennisbaan.”

In het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar borstkanker worden vrouwen tussen 50 en 75 jaar oud elke twee jaar uitgenodigd voor een mammografie. Met deze screening komen borsttumoren sneller aan het licht, waardoor de kans op overleving toeneemt. Een nadeel van deze test is dat de röntgenstraling ook het ontstaan van tumoren kan bevorderen.