Acties tegen het kabinet zorgen voor extra filevorming

Foto ANP/Lex van Lieshout

Vanmiddag vanaf 15.00 is er op verschillende plekken in het land gedemonstreerd tegen het huidige kabinetsbeleid. De Verkeersinformatiedienst (VID) meldt op diverse locaties extra filevorming als gevolg van de acties.

Organisator van de acties is het platform Landelijke Demonstratie 2013. De boodschap van dit platform, zoals die te lezen is op de website:

“Stop de bezuinigingen over de rug van de burgers! Onze economie is praktisch kapot. Ons land lijkt terminaal. We moeten nu samen opkomen voor de voorzieningen waar wij allemaal hard voor hebben gewerkt!”

Kleine demonstraties in enkele steden

Vanmiddag zou op dertig locaties gedemonstreerd worden, waaronder de Dam in Amsterdam en het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. In Den Haag hebben enkele tientallen mensen eerder vanmiddag het plein bezocht. Ook op de Amsterdamse Dam hebben zich vanmiddag ongeveer dertig demonstranten verzameld. Een verslaggever van NRC Handelsblad was daarbij aanwezig en beschreef de kleinschalige protestactie:

“Vooraan staan twee zorgmedewerkers in witte actieshirts. Ze zwaaien met een spandoek: ‘Voor zorg’, staat erop. Een dame blaast op haar fluitje. ‘Actie’, roept ze.

Een kleine man met een bolhoed gaat voor het monument staan, uit zijn binnenzak haalt hij een stapel papieren. ‘Nederland, laat je niet uitkleden door de regering, kom er bij!’, luidt hij zijn toespraak.

Ook is in Nijmegen kortstondig gedemonstreerd; Omroep Gelderland hield hierover kort een liveblog bij. Vanuit Groningen vertelt NRC-verslaggever Wubby Luyendijk hoe het er vanmiddag aan toe ging:

“Tientallen toeterende auto’s uitgedost met Groninger en Nederlandse vlaggen reden stapvoets in de provincie Groningen, op de N33 bij Delfzijl, rond het Julianaplein in Groningen- stad en op de A7 bij de Duitse grens.

Onder aanvoering van de oplegger van Roelof van der Vlag blokkeerden bij de grensplaats Bad Nieuwenschans vijftig personenauto’s de snelweg. Dat duurde een half uur. Terwijl de politie toekeek ontstonden aan weerszijden van de grens files. Om vier uur kwam er weer beweging in de stoet.”

Hoewel het platform heeft opgeroepen geen snelwegen te blokkeren moet er op diverse snelwegen rekening worden gehouden met zogenoemde ‘langzaamaanacties’. De initiatiefnemers willen zorgen voor een chaos op de weg, maar de acties moeten wel ‘ludiek’ blijven.

Files op A7, A29 en A50

De ANWB meldde rond 15.30 uur een lange file op de A7 tussen Winschoten en de Duitse grens. Ook ten zuiden van Rotterdam op de A29 en op de A50 van Apeldoorn naar Arnhem zijn files ontstaan die langer zijn dan op een normale vrijdagmiddag.

Een woordvoerder van de ANWB tegenover persbureau Novum:

“We dachten aanvankelijk dat het wat langzaam op gang kwam, maar inmiddels hebben we hier een scherm vol met files. Het merendeel daarvan komt door de langzaamaanacties.”

De ANWB informeert automobilisten momenteel via Twitter:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer De langste file door #acties staat op de #A15 tussen Rotterdam en Gorinchem. In beide richtingen ca 10 km.
Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer De #acties spelen zich vooral buiten de Randstad af. De uitzondering is Rotterdam. #A15 #A29
Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Nu de #acties beëindigd zijn blijft er een schamele avondspits over. Slechts acht files. Wel nog gedoe op de #A7 in Groningen.

Daarnaast is een foto verspreid van acties op de A15;