Zo gaat Egypte om met journalisten

Foto Mohammed Abu Zaid / AP

Het is gebruikelijk in Egypte om verdachten tijdens een zitting in een kooi te stoppen. Zo moesten dus ook de journalisten die verdacht worden van samenzwering en hulp aan terroristen gisteren de tweede zitting van hun proces volgen.

Al-Jazeera-correspondent Peter Greste (tweede van links op de foto) schreef toen hij begin dit jaar werd vastgezet: ‘De gevangenissen zijn overvol met iedereen die zich verzet tegen de overheid of hen betwist’. De omstandigheden in de gevangenis zouden ‘psychisch ondraaglijk’ zijn, liet de Australiër later in een verklaring weten.

Greste, die nu al meer dan twee maanden vastzit, wordt samen met 19 journalisten beschuldigd van hulp aan een terroristische organisatie. De meesten van hen werken voor nieuwszender Al-Jazeera. Dat is volgens de Egyptische aanklager een platform voor de afgezette president Mohammed Morsi en een spreekbuis van de Moslimbroederschap.

Een getuige verklaarde dat de Egyptisch-Canadese bureauchef van Al-Jazeera, Mohammed Fahmy, lid is van de Moslimbroederschap. Fahmy zei dat hij „zijn land nooit zou verraden”. De zaak gaat eind deze maand verder.

Ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes is aangeklaagd. Ze kon het land een maand geleden verlaten met hulp van de Nederlandse ambassade.

In Egypte wordt al geruime tijd fel campagne gevoerd tegen buitenlandse journalisten, omdat ze zouden sympathiseren met de Moslimbroederschap.