Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Zes evangelische scholen sluiten deuren na vernietigend rapport

De evangelische Timon-school in Rotterdam moest eind vorig jaar zijn deuren al sluiten.
De evangelische Timon-school in Rotterdam moest eind vorig jaar zijn deuren al sluiten. Foto NRC / Walter Herfst

De zes basisscholen die worden bestuurd door de Stichting voor Evangelische Scholen (SVES) moeten in de zomervakantie definitief de deuren sluiten. Dat is het gevolg van een rapport van de onderwijsinspectie waarin vernietigend wordt geoordeeld over het handelen van het schoolbestuur. De bestuurders trekken hieruit hun conclusies.

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) schrijft vandaag aan de Tweede Kamer dat hij had ingegrepen als de SVES haar werkzaamheden niet vrijwillig had beëindigd.

De stichting kwam in november vorig jaar in het nieuws toen Dekker bekendmaakte dat hij de door de SVES bestuurde Rotterdamse school Timon ging sluiten. Na signalen van verontruste ouders was de inspectie er op bezoek gegaan en had die er een “chaotische en onveilige situatie” aangetroffen. Leraren konden zo slecht orde houden dat er geen onderwijs meer gegeven kon worden. De inspectie besloot hierop alle door de SVES bestuurde scholen – waar ongeveer 250 leerlingen les krijgen – te onderzoeken.

Organisatorisch en financieel wanbeleid op de scholen

De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag openbaargemaakt. Binnen het bestuur ontbreekt het aan “een duidelijk beeld van de feitelijke onderwijskwaliteit van de diverse scholen , schrijft de inspectie. De schoolleiders hebben geen ervaring; het zijn leraren die de schoolleiding erbij doen.

Op financieel gebied heeft de SVES haar zaken niet op orde. “De financiële stromen zijn weinig inzichtelijk”, aldus de inspectie. Omdat een aantal scholen die door de stichting worden bestuurd te weinig leerlingen heeft, moeten zij binnenkort wellicht sluiten. Dit brengt veel kosten met zich mee, onder meer het wachtgeld dat aan leraren moet worden betaald. Het bestuur heeft hiervoor geen voorzieningen getroffen. Er zijn echter “geen signalen” dat het bestuur geld “niet rechtmatig besteedt”.

De personeelsadministratie is “ongeordend en incompleet”, aldus de inspectie. Van ongeveer eenderde van de personeelsleden is geen Verklaring omtrent gedrag aanwezig. Van meer dan de helft van de 37 leraren is onduidelijk of zij wel bekwaam genoeg zijn om voor de klas te staan.

‘Onvoldoende vertrouwen’ in bestuur

Al met al heeft de inspectie er “onvoldoende vertrouwen in” dat het bestuur onder de huidige omstandigheden in staat is om voor 1 augustus orde op zaken te stellen. De inspectie heeft het bestuur gevraagd om een verbeterplan. Er is een aantal gesprekken gevoerd op het ministerie van onderwijs, waarin Dekker te kennen gaf dat hij zou ingrijpen als de SVES niet snel met een goed plan zou komen. Gisteren liet het bestuur hem weten dat dit niet ging lukken. Daarmee valt per 1 augustus het doek voor De Toermalijn in Tilburg, Tabitha in Apeldoorn, Talisha in Hoofddorp, Talitha in Utrecht en Tamar en Tanisha in Amsterdam.