Woutertje Pieterse Prijs naar Marjolijn Hof

Marjolijn Hof (Foto Brenda van Leeuwen)

Marjolijn Hof heeft zojuist de Woutertje Pieterse Prijs 2014 in ontvangst genomen voor De regels van drie. De Woutertje Pieterse Prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboek dat het voorafgaande jaar verscheen.

Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

De regels van drie gaat over de jongen Twan die met zijn tweelingzus door hun moeder en oma naar IJsland mee worden gesleept. Daar moeten ze hun overgrootvader overtuigen mee terug te gaan naar Nederland, omdat de man niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. De stuurse overgrootvader heeft daar geen zin in en weigert zijn vrije leven op IJsland op te geven. Hij vraagt hulp aan Twan.

De jury schrijft over De regels van drie:

“Het boek is een krachtig pleidooi tegen de betutteling, van kinderen en van ouderen. Ook dat overtuigde ons: de auteur romantiseert de relatie tussen jong en oud niet, maar schetst een authentiek portret van een jongen en een oude man die ondanks vele verschillen uitgroeien tot zielsverwanten met eenzelfde doel. Het pleidooi tegen de betutteling vertaalt zich ook naar de manier waarop de auteur haar verhaal aan de lezer presenteert: op een subtiele manier die veel ruimte laat voor de eigen invulling en verbeelding van de lezer.”

Marjolijn Hof (Amsterdam, 1956) werd in 1999 fulltime schrijfster. Haar eerste jeugdroman was Een kleine kans, dat in 2007 bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs en de Prijs van de Jonge Lezer. Het boek werd in dertien talen vertaald en is in 2011 verfilmd als Patatje Oorlog.

Vorig jaar ging de prijs naar Kristien Dieltiens voor Kelderkind.

Morgen in de bijlage Boeken van NRC Handelsblad een interview met Marjolijn Hof.

    • Sebastiaan Kort