‘Wim is weg’ verschijnt weer, rechtenkwestie opgelost

Illustratie Rogier Boon

Het Gouden Boekje Wim is weg verschijnt na een pauze van 14 jaar in september weer in de boekwinkel. Wim is weg, het verhaal van een kleine jongen die op zijn rode driewieler de wereld intrekt (en verdwaalt), is een van de populairste oorspronkelijke Nederlandse boekjes uit de kinderprentenboekenreeks de Gouden Boekjes.

De problemen rond de heruitgave met de erven van de maker, Rogier Boon, zijn opgelost, melden zowel uitgeverij Rubinstein als Siem Boon.

„We zijn erg blij met de heruitgave en willen rond de nieuwe editie van Wim is weg een Gouden Boekjes Boekenbal organiseren in september, rond de Kinderboekenweek”, vertelt Dik Broekman van Rubinstein. „We gaan ook een nieuw Gouden Boekje uitgeven met tekst van Toon Tellegen en tekeningen van Waldemar Post, die net als Peter van Straaten nog samen met de maker van Wim is weg, Rogier Boon, op de kunstacademie, nu de Rietveld Academie, zat.”

Toen uitgeverij De Bezige Bij in 2000 de Gouden Boekjesreeks na 47 jaar afstootte, bleken er problemen met de rechten van Wim is weg. De Gouden Boekjesreeks is van oorsprong een Amerikaanse kinderprentenboekenreeks, die De Bezige Bij in 1953 overnam. Alleen Wim is weg is anders. Het is het eerste helemaal Nederlandse Gouden Boekje, getekend en geschreven in 1959 door Rogier Boon (1937-1995) als eindexamenwerkstuk voor de kunstacademie. Een docent vond het zo leuk, dat hij het aan De Bezige Bij stuurde. Wim is weg is sinds het in 1960 verscheen tot 2000 in druk gebleven. Toen uitgeverij Rubinstein de Gouden Boekjes overnam, bleken de rechten voor Wim is weg niet goed geregeld. Die lagen helemaal bij de erven Boon. „De problemen zijn opgelost. En de Gouden Boekjes zijn nu, met ook goede Nederlandse tekenaars, weer van niveau, en passend voor het werk van mijn vader”, zegt Siem Boon.