Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Uitgesproken prediker splijt het Arabisch schiereiland

Qaradawi is geestelijk leider van de Moslimbroederschap. Hij heeft een populaire show op de zender Al-Jazeera.

Sjeik Yusuf Qaradawi vormt het middelpunt van een hoogoplopend conflict tussen Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan de ene kant en Qatar aan de andere. De zeer invloedrijke sunnitische prediker haalt in zijn wekelijkse televisieshow Shari’a en het leven op de Qatarese satellietzender Al-Jazeera hard uit naar de onderdrukking van de Moslimbroederschap door de Golfstaten.

Afgelopen vrijdag was het weer raak. „De Emiraten zijn tegen elke islamitische heerschappij, straft zijn volgelingen en zet hen gevangen”, fulmineerde Qaradawi in zijn preek.

Uit protest trokken Saoedi-Arabië, Bahrein en de VAE gisteren hun ambassadeurs terug uit Qatar. De minister van Buitenlandse Zaken van VAE eiste dat Qatar sjeik Qaradawi de mond snoert. Hij zei dat zijn land niet langer „beledigingen” van zijn leiders of zijn mensen accepteert.

De uitgesproken Qaradawi is al lang de kwelgeest van Saoedi-Arabië, Bahrein en de VAE. Als geestelijk leidsman van de Egyptische Moslimbroederschap heeft hij miljoenen volgelingen, en niet alleen in Egypte. Zijn wekelijkse televisieshow en zijn preken, die ook op internet te zien zijn, worden bekeken door miljoenen moslims over de hele wereld.

Qaradawi’s levensverhaal toont de ambitie die van de simpele jongen uit Egypte een internationale ster heeft gemaakt. Hij werd in 1926 geboren in een klein dorp in de Nijldelta. Hij groeide op in een religieuze familie, ging op zijn vierde naar een koranschool en trad op zijn veertiende al op als imam in de dorpsmoskee.

Hij was een van de duizenden jongeren die geïnspireerd raakten door de boodschap van Hassan al-Banna, de oprichter van de Moslimbroederschap. Leden van de beweging spoorden hem aan ook te preken in andere dorpen in de Nijldelta. In de jaren daarna klom hij gestaag op binnen de broederschap. Doordat de autoriteiten de beweging onderdrukten, zat hij meermalen in de cel.

Vanwege zijn banden met de Moslimbroederschap werd Qaradawi in 1997 Egypte uitgezet. Hij nam zijn toevlucht tot Qatar, waar hij dankzij zijn boeken (hij schreef er ruim honderd), televisieprogramma en slim gebruikt van internet (hij is medeoprichter van islamonline.com) uitgroeide tot een van de meest gerespecteerde sunnitische predikers.

Maar zijn uitspraken brachten hem veelvuldig in botsing met de autoriteiten. Zijn steun voor Moslimbroeder-president Morsi in Egypte was de Golfstaten een doorn in het oog, aangezien zij de beweging in eigen land hard onderdrukken. En ook zijn oproep aan sunnieten naar Syrië te vertrekken voor de jihad tegen het regime, leidde tot wrevel. Hij steunt immers andere rebellengroepen dan Saoedi-Arabië en de Emiraten.