Timosjenko: Rusland maakt misbruik van zwakte van het Westen

Timosjenko sprak vanavond de pers toe vanuit Dublin. Foto Reuters/Cathal McNaughton

De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko, die eind vorige maand uit de gevangenis werd vrijgelaten, roept westerse landen vanavond op om hard in te grijpen nu de Krim zich per decreet aansluit bij Rusland.

Een zichtbaar geëmotioneerde Timosjenko zei vanavond dat de Russische president Vladimir Poetin misbruik zal maken van elke zwakte die het Westen toont, schrijft persbureau Reuters:

“Als we toestaan dat Rusland op 16 maart een referendum houdt over de inlijving van de Krim, dan verliezen we Oekraïne, en komt stabiliteit over de hele wereld in gevaar. Als er geen echte steun voor Oekraïne komt, is het moeilijk te voorspellen wat de verregaande consequenties van die passiviteit zullen zijn. We spreken over oorlog of vrede in Europa.”

De vice-premier van de Krim, Rustam Temirgaljev, liet vanmiddag weten dat alle Oekraïense soldaten als “bezetters” worden beschouwd, zij moeten volgens hem het schiereiland verlaten. Temirgaljev zegt dat het decreet dat de Krim deel van Rusland laat worden reeds in werking is en dat de Oekraïense militairen die nog op het schiereiland zijn zich moeten overgeven of de Krim moeten verlaten.

EU en VS kondigen maatregelen aan

Eerder vanavond besloten zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten om maatregelen te nemen tegen Rusland. Als de Russische regering besluit niet in gesprek te gaan over de crisis in Oekraïne volgen hardere sancties.

De EU-landen zijn het eens over maatregelen in drie fases, zo verklaart de Britse premier David Cameron.

  • Ten eerste zijn de onderhandelingen met Rusland over een economisch pact en een visumovereenkomst opgeschort, en die overeenkomst is iets wat Rusland ‘het allerliefste wil’ volgens de Britse premier.
  • Ten tweede, mocht Rusland niet in gesprek willen, wordt een reisverbod ingesteld en tegoeden bevroren.
  • Mocht Rusland hun acties in Oekraïne voortzetten en uitbreiden, dan volgen verdere economische sancties.

 

Premier Rutte noemde de eerste sancties van de Europese Unie een ‘volstrekt logische vervolgstap’ tegenover de NOS na afloop van het Europese spoedberaad in Brussel. Rutte:

“Wij kunnen nu niet doorgaan met gesprekken voeren met de Russen over visumvrij reizen. Dat zou ook gek zijn.”

Obama noemt afscheiding ‘onwetmatig’

Obama noemde de afscheiding van de Krim vanavond ‘onwetmatig’ en spreekt van ‘een Russische interventie in de autonome Krimrepubliek’. Hij noemt ook het aangekondigde referendum over de hereniging van de Krim met Rusland onwettig. In een televisietoespraak kondigde de president van de VS aan dat ook zijn land ingrijpt. Mensen die verantwoordelijk zijn voor ‘de destabilisatie van de Oekraïne’ komen bijvoorbeeld niet langer in aanmerking voor een visum.

De Krim is een schiereiland in het zuiden van Oekraïne, in de Zwarte Zee. Met een oppervlakte van ongeveer 27.000 km2 is het net iets kleiner dan België. Op de Krim ligt de autonome Krimrepubliek. Er wonen ongeveer twee miljoen mensen, van wie ongeveer 60 procent etnische Russen zijn. De invloed van Moskou is er sowieso groot: er ligt een Russische vloot in de haven van Sebastopol (op het zuidelijkste puntje van het schiereiland) en er is een militaire basis vlak bij hoofdstad Simferopol.

    • Annemarie Coevert