Terugkijken: Van Dis was er nog één keer

Ter gelegenheid van de Boekenweek maakte Adriaan van Dis nog één keer een aflevering van zijn boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis. Te gast waren de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vasquez, de Britse historicus Simon Schama en de Nederlandse schrijfster Helga Ruebsamen. Een jaar geleden ging Hier is…. Adriaan van Dis ook al een keer

Adriaan van Dis in 1989 (Foto ANP)

Ter gelegenheid van de Boekenweek maakte Adriaan van Dis nog één keer een aflevering van zijn boekenprogramma Hier is… Adriaan van Dis.

Te gast waren de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vasquez, de Britse historicus Simon Schama en de Nederlandse schrijfster Helga Ruebsamen.

Een jaar geleden ging Hier is…. Adriaan van Dis ook al een keer op herhaling. Destijds, in maart 2013, was Maarten Biesheuvel te gast. Het werd een memorabele uitzending:

De eerste uitzending van het literaire tv-programma vond plaats in 1983, de laatste uitzending in 1992. Nationale en internationale auteurs schoven aan. Soms kreeg Van Dis het ook met ze aan de stok, zoals hier met Willem Frederik Hermans:

Vasquez (1973) verscheen zes jaar geleden voor het eerst op de radar bij NRC Handelsblad, toen Ger Groot De informanten besprak. Groot:

“Met De informanten heeft Vásquez een onvergetelijke roman geschreven die niet alleen bijblijft vanwege de sprankelende personages die hij de lezer voor ogen tovert (elk met zijn eigen wijze en toon van spreken, die door Brigitte Coopmans in volstrekt natuurlijk Nederlands werden omgezet). De subtiele observaties noch de levenswijsheden die hij sommigen in de mond legt zijn daarbij doorslaggevend. Het is de morele tragiek van het drama die – zuiver en met grote beheersing uitgespeeld – dit boek tot zo’n verrassing maakt, en de auteur tot een grote belofte voor de Latijns-Amerikaanse letteren.”

Schama’s laatste boek, The Story of the Jews and the Fate of the World, werd in december vorig jaar besproken door Jona Lendering.

Een mooie bespreking van Elsbeth Etty over Ruebsamens Het lied en de waarheid is hier te lezen.