Terugkeer van de diva op het wereldtoneel

Sprintster Veronica Campbell-Brown werd geschorst voor dopegebruik – maar ze is terug.

Veronica Campbell-Brown is een diepgelovige sportvrouw. Geen wonder dat de Jamaicaanse sprintster vorige week God uitgebreid bedankte na haar vrijspraak van dopegebruik. „God laat ons nooit in de steek”, liet ze in een schriftelijke verklaring weten. „Ik kijk ernaar uit om weer op de baan te staan en God met mijn prestaties te eren.” Te beginnen komend weekeinde, als de gerehabiliteerde Campbell-Brown – in atletiekkringen kortweg VCB genoemd – bij de WK indooratletiek in het Poolse Sopot haar rentree maakt.

De 31-jarige winnares van achttien medailles op Olympische Spelen en wereldkampioenschappen was naar haar zeggen in shock toen ze vorig jaar mei, na de Jamaica Invitational Meeting in Kingston, een positieve dopingtest afleverde. Onmogelijk, reageerde de sprintster, „omdat ik te veel zelfrespect en respect voor de sport heb om naar illegale middelen te grijpen”.

Ze was betrapt was op het relatief onschuldige furosemide, een vochtafdrijver die niet prestatiebevorderend werkt, maar als maskeringsmiddel op de dopinglijst staat. Volgens Campbell-Brown zat de gewraakte stof in een crème waarmee ze een lichte beenblessure behandelde.

Er zou geen sprake zijn van bewust dopegebruik, een opvatting die werd gedeeld door de tuchtcommissie van de Jamaicaanse atletiekbond JAAA. Die gaf Campbell-Brown een waarschuwing, omdat de overtreding te licht werd bevonden voor een straf. Onacceptabel, reageerde de internationale atletiekfederatie IAAF, die haar schorste voor twee jaar. In het geheim, want de straf werd – heel ongebruikelijk – nooit openbaar gemaakt.

De IAAF was wel zo coulant mee te werken aan Campbell-Browns verzoek om een versnelde beroepsprocedure bij het internationale sporttribunaal CAS. De sprintster wilde in het geval van een gunstige uitspraak meedoen aan de WK indoor. Binnen twee weken volgde vrijspraak. Omdat het CAS oordeelde dat de urinemonsters destijds niet volgens de regels waren afgenomen en behandeld. Wat haar advocaat tot de conclusie bracht „dat de uitslag van de dopingcontrole volkomen onbetrouwbaar was”.

De terugkeer van Campbell-Brown op de atletiekbaan is geen goed nieuws voor de Nederlandse sprintsters Dafne Schippers en Jamile Samuel. Voor zover hun podiumkansen op de 60 meter al serieus waren, zijn die door de aanwezigheid van de wereldkampioene van 2010 (Doha) en 2012 (Istanbul) weer iets gedaald.

Maar voor het aanzien van de sport is het goed. De zoveelste aftocht van een gedopete ster is voorkomen. Campbell-Brown is met drie olympische en vier wereldtitels een grote mevrouw in de atletiek. Een ster aan wie tot vorig jaar geen smetje kleefde.

Campbell-Brown is zowel in haar prestaties als haar uiterlijk een opvallende verschijning. Een diva. Maar geen onaardige diva. Een sportvrouw met een arrogante uitstraling, maar volgens insiders met een warm hart.

Maar ze is bovenal een atypische Jamaicaanse atlete. Waar nagenoeg alle Jamaicaanse sprinters zich in eigen land hebben verzameld in de Racers Track Club (Usain Bolt en Yohan Blake) en de MVP Track Club (Nesta Carter en Shally-Ann Fraser-Pryce), traint Campbell-Brown al sinds haar studietijd in de Verenigde Staten. Eerst in Kansas en Arkansas, maar tegenwoordig in Florida. Daar maakt ze deel uit van de trainingsgroep van Lance Brauman, met onder anderen de Amerikaanse sprinters Tyson Gay, die sinds vorig jaar geschorst is wegens doping, en Wallace Spearmon.

Campbell-Brown is vooral een doorzetter. Opgegroeid in een arm gezien van tien kinderen in het gehucht Clarks Town in de regio Trelawny – waar ook de roots van Usian Bolt liggen – heeft de sprintster niets cadeau gekregen. Sterker, in haar schooltijd liep ze atletiekwedstrijden op blote voeten. Haar talent bracht Campbell-Brown een scholarship in de Verenigde Staten, waarmee de aanzet tot haar succesvolle carrière werd gegeven.

    • Henk Stouwdam