Telefoon

Uit eten gaan in Frankrijk is tegenwoordig niet zonder risico’s. Tenminste, wanneer je je gsmmetje niet in je broek kan houden. Wie het waagt om hem toch tevoorschijn te halen en ook nog zo brutaal is om er zijn eten mee te vereeuwigen, krijgt een flinke tik op z’n vingers. Volgens de chefs is het

Uit eten gaan in Frankrijk is tegenwoordig niet zonder risico’s. Tenminste, wanneer je je gsmmetje niet in je broek kan houden. Wie het waagt om hem toch tevoorschijn te halen en ook nog zo brutaal is om er zijn eten mee te vereeuwigen, krijgt een flinke tik op z’n vingers. Volgens de chefs is het niet alleen heel storend voor andere gasten, maar zijn de foto’s bovendien vaak ontzettend lelijk. Dus is het in bepaalde restaurants verboden om de gerechten te fotograferen.

En terecht, niets zo vervelend als wanneer je dinertje bij kaarslicht wordt verpest doordat de dame aan het tafeltje naast je de stroboscoopfunctie gebruikt om haar uiensoepje vast te leggen. Daarnaast vind ik dat je ook veel beter kunt pronken met spectaculaire creaties van eigen makelij. Dus hop, schort om, de keuken in, en aan het werk met het recept van deze week: een Engelse shepherd’s pie.

Rul het gehakt in een beetje olijfolie en zet apart. Hak de wortel, bleekselderij en ui klein en bak in de olijfolie tot ze zacht zijn. Doe de fijngehakte knoflook en de uitgelekte tomaten erbij en bak alles een paar minuten op hoog vuur. Voeg het gehakt weer toe en het glas rode wijn. Laat een paar minuutjes inkoken. Voeg dan de bouillon, Worcestershire saus en laurier toe. Breng het geheel aan de kook en laat zonder deksel een uurtje op laag vuur indikken.

Schil intussen de aardappels en kook in zout water gaar. Giet af en bewaar iets van het kookvocht. Stamp de aardappels tot een gladde puree. Roer boter, ei en een beetje kookvocht door de puree en klop tot een luchtig resultaat. Meng met de kaas en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, peper en zout. Wanneer de vleessaus voldoende is ingedikt, kan hij in je mooiste ovenschaal worden geschept. Doe de aardappelpuree in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie krullen op het vlees – met een lepel kom je ook een heel eind. Bak de pie 30 minuten op 200 graden in de oven, tot de puree mooi goudbruin gekleurd is.

Haal de pie uit de oven en snijd hem met een scherp mes netjes aan. Neem je smartphone, kies een goede hoek en zet je kunstwerkje op z’n voordeligst op de kiek. Leg de telefoon daarna wel direct weg. Zolang je online nog geen smaken kan versturen, kan dat delen ook best een uurtje wachten. Er hoort eerst goed gegeten te worden.

Voor zes personen: 600 gram lamsgehakt 1 ui 2 stengels bleekselderij 200 gram wortel 2 tenen knoflook 1 blik gepelde tomaten 250 ml groente- of lamsbouillon 1 glas rode wijn 3 el Worcestershire saus laurierblaadje 1 kg aardappels 1 ei 100 gram roomboter 100 gram pittige geraspte kaas nootmuskaat olijfolie peper en zout