Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Parlement Krim wil aansluiting bij Rusland - referendum vervroegd

Het Russische marineschip 'Pytlivyy' in de haven van Sevastopol.
Het Russische marineschip 'Pytlivyy' in de haven van Sevastopol. Foto AFP / Filippo Monteforte

Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek de Krim heeft unaniem ingestemd met aansluiting bij Rusland. Dat meldt de BBC. Het referendum, waar inwoners mogen stemmen over het besluit, is met twee weken vervroegd en wordt nu op 16 maart gehouden. De Russische president Poetin zou inmiddels ingelicht zijn over het besluit van het parlement.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt in een reactie:

Twitter avatar carlbildt Carl Bildt Crimea vote today in occupied parliament obviously escalates the crisis. EU appeal on Monday for de-escalation steps wasn’t heard.

De Oekraïense premier Jatsenjoek zei gisteren nog dat de Krim deel van Oekraïne blijft uitmaken, hoewel hij daaraan toevoegde dat meer autonomie tot de mogelijkheden behoort. In Kiev noemt men het referendum ‘onwettig’.

Over de uitkomst van het referendum dat over 10 dagen wordt gehouden bestaat weinig twijfel, schreef buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel onlangs: “Onafhankelijkheid van Oekraïne, wat in grote lijnen zal neerkomen op aansluiting bij Rusland.” Eijsvoogel:

“Dat zou niet alleen onverteerbaar zijn voor de regering van Oekraïne. Ook voor veel andere landen, in Europa en daarbuiten, is het onacceptabel als Oekraïne zich gedwongen ziet de Krim op te geven. Onvermijdelijk misschien, nog steeds onacceptabel. Want niet alleen zou Rusland daarmee beloond worden voor de bezetting – zonder instemming van de VN-Veiligheidsraad – van een deel van een soeverein land. Het opgeven van de Krim zou bovendien een van de principes ondergraven waarop al bijna veertig jaar de stabiliteit van Europa berust: de Akkoorden van Helsinki.”

Jatsenjoek: Europees, geen Oekraïens conflict

De strijd om het schiereiland de Krim is geen Oekraïens, maar een Europees conflict. Dat benadrukte de Oekraïense premier Jatsenjoek vandaag ook op een persconferentie in het Europees Parlement in Brussel. Jatsenjoek zei dat Oekraïne blijft vasthouden aan het oplossen van het conflict met politieke en diplomatieke middelen.

Volgens hem ligt de bal nu bij Rusland om zijn troepen terug te trekken en zich aan internationale afspraken te houden. Moskou gaat volgens de premier opnieuw verder met militaire provocaties, waaronder het blokkeren van de Oekraïense marine.

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz zei dat de Europese Unie altijd aan de zijde van Kiev heeft gestaan en dat ‘wij met al onze middelen een democratisch en soeverein Oekraïne blijven steunen’.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Meeting Prime Minister @Yatsenyuk_AP in Brussels ahead of today’s extraordinary summit on #Ukraine. #EUCO http://t.co/gxwHqDKYHe

Andere ontwikkelingen

Het nieuws over de situatie op de Krim blijft binnenstromen. Dit zijn de meeste recente ontwikkelingen van vandaag en gisteravond:

  • De NAVO schort het gros van de vergaderingen met Rusland op. Ook zijn plannen voor gezamenlijke missies geschrapt en worden alle samenwerkingsverbanden geëvalueerd
  • De speciale gezant van de Verenigde Naties, de Nederlander Robert Serry, werd gisteren in Simferopol door gewapende mannen bedreigd en moest zijn bezoek afbreken. Het toont volgens hem dat de situatie op het Oekraïense schiereiland, dat in handen van Russische troepen is, steeds gevaarlijker wordt.
  • De nieuwe premier van de Krim, de pro-Russische politicus Sergej Aksjonov, heeft gezegd dat de volledige toegang tot het Oekraïense schiereiland de Krim onder gezag staat van Russische en pro-Russische groepen en militairen.
  • De politie in de Oost-Oekraïense stad Donetsk heeft een overheidsgebouw heroverd op pro-Russische demonstranten die het pand een dag eerder in handen kregen. Er zouden 75 arrestaties zijn verricht.

En dan nog dit…

De Britse premier Cameron belde gisteren met de Amerikaanse president Obama. De foto die hij vervolgens op Twitter plaatste…

Twitter avatar David_Cameron David Cameron I’ve been speaking to @BarackObama about the situation in Ukraine. We are united in condemnation of Russia’s actions. http://t.co/7Rk2k8iOIK

…leidde tot een vermakelijke kettingreactie.