Lego voor grote mensen

Wat gooien mensen nooit weg? Lego! En daarom gaat industrieel ontwerper en sociaal ondernemer Bas Luiting de kunststof steentjes gebruiken voor praktische blokken voor volwassenen. De gerecyclede ‘BB Bricks’ worden zo groot als flinke bakstenen .

De voordelen zijn volgens Luiting groot: „Je kunt van de blokken een huisje maken, tuinmeubels of een complete keuken. En daar komt geen gereedschap of lijm aan te pas, dus ook dat scheelt weer afval.”

Wie extra onderdelen op maat wil maken, kan gebruikmaken van de tekeningen die Luiting online zet. Ze zijn gratis in ruil voor een nieuwe 3D tekening, zodat een wereldwijd netwerk kan ontstaan van gratis te downloaden ontwerpen.

Wie zelf geen 3D printer heeft, zou zo’n extra onderdeel kunnen uitprinten bij de zogenaamde Fablabs, de coöperatieve werkplaatsen die in heel Nederland als paddestoelen uit de grond schieten.

Luitings bouwstenen zijn vanaf begin april te koop op zijn webshop www.bb-bricks.nl. In eerste instantie laat hij er 10.000 maken, maar de komende vijf jaar wil hij een paar miljoen plastic bouwstenen op de markt brengen. Hij hoopt dat ze ook voor tijdelijke huisvesting ingezet gaan worden, bijvoorbeeld in arme landen. Een platform voor sociale woningbouw toonde al interesse.

    • Hille Takken