‘Rabo-bankier dekte vastgoedfraude toe’

Rabo-vastgoeddochter FGH zou stukken vervalst hebben bij lening aan ontwikkelaar Eurocommerce

De topman van vastgoeddochter FGH Bank van Rabobank heeft meegeholpen met het toedekken van fraude bij vastgoedontwikkelaar Eurocommerce. Dit meldt het Financieele Dagblad vandaag op basis van een intern gesprekverslag van FGH waarop de FIOD beslag heeft laten leggen. Het FD heeft het document ingezien.

De FGH-directeur wist dat Eurocommerce, een klant van zijn bedrijf, waarschijnlijk fraudeerde bij transacties. Maar hij zweeg hierover tegenover zijn eigen complianceafdeling, die fraude moet opsporen.

Ook vervalsten FGH-medewerkers zelf taxatiestukken om goedkeuring te verkrijgen van moederbedrijf Rabobank voor het verstrekken van een miljoenenlening. Het zogeheten kredietcomité van de Rabobank moet voor grote leningen van haar dochters officieel goedkeuring geven.

Volgens het FD handelde de directeur uit commerciële motieven. FGH besloot in 2011 twee keer een omvangrijke lening te verstrekken aan Eurocommerce, van ondernemer Ger Visser. De eerste keer ging het om 28 miljoen euro, bedoeld voor een kantoorproject in Almere. De directeur zou een oogje hebben toegeknepen zodat hij later nog een lening aan Visser kon verstrekken en hij meer zekerheden voor FGH kon bedingen.

De tweede keer ging het om een lening van 35 miljoen euro voor vastgoedprojecten in Amsterdam-Zuidoost. Hiertoe zou de topman hebben besloten omdat FGH extra financiële zekerheden kreeg. Visser ging persoonlijk borg staan en FGH kreeg meer onderpand. De tweede lening werd uiteindelijk niet verstrekt, omdat FGH eind 2011 aangifte deed tegen Visser wegens financiële malversaties. In de zomer van 2012 ging Eurocommerce failliet. Tegen Visser loopt een strafrechtelijk onderzoek.

In reactie op die aangifte heeft Visser nu zelf ook aangifte gedaan, zo bevestigt hij vandaag tegen deze krant. „Ik heb twee weken geleden aangifte gedaan tegen de topman en FGH. Ik wil dat zij met twee vingers omhoog moeten vertellen hoe het zat. Ik zal misschien niet volgens de letter van de wet hebben gehandeld, maar FGH was van alles op de hoogte. De grote regisseur was de directeur. Tot nu toe is heel eenzijdig neergezet wat ik zou hebben gedaan. Maar langzaam zal duidelijk worden dat ik alles deed in samenspraak met FGH en de directeur.”

FGH kon vanochtend nog geen commentaar geven. Een woordvoerder van Rabobank wil vooralsnog niet reageren op de aantijgingen aan het adres van de vastgoeddirecteur en wacht af wat het OM besluit te doen met de aangifte van Visser. „Wij wachten de procedure af. Tot die tijd onthouden we ons van commentaar.” Het OM zegt de aangifte te „bestuderen”.

De Rabo-woordvoerder wijst wel op een uitspraak in een rechtszaak gisteren in Zutphen. Die zaak draaide om een geschil tussen Eurocommerce en Rabo rond het faillissement van de vastgoedontwikkelaar. Rabobank is schuldeiser in dat faillissement. De rechtbank oordeelde onder meer dat de verkoop van de springstal van Eurocommerce vlak voor het faillissement schuldeisers heeft benadeeld en moet worden teruggedraaid. Rabo wordt nu eigenaar. Visser verkocht de stal destijds aan zijn zoon. In de stal zit onder meer het paard London, waarmee ruiter Gerco Schröder zilver won op de Olympische Spelen in 2012. Het paard is miljoenen euro’s waard.