Pharming moet horde in de VS nog nemen

Voor Pharming hangt de komende tijd veel af van het oordeel van één instantie. De medicijnwaakhond van de Amerikaanse overheid, de Food and Drug Administration (FDA), moet een oordeel vellen over het geneesmiddel Ruconest van het biotechnologiebedrijf uit Leiden. Als het lukt om in navolging van Europa en Israël ook de Amerikaanse markt te betreden, zou het bedrijf de voorzichtige weg omhoog weer in kunnen zetten.

Vanochtend presenteerde Pharming de jaarcijfers over 2013. Hoewel het bedrijf opnieuw verlies heeft geleden, ruim 14,8 miljoen euro, is het erin geslaagd de schade te beperken ten opzichte van het jaar ervoor. Toen moest bijna 10 miljoen meer verlies worden geïncasseerd. Een reorganisatie stelde het concern in staat de operationele kosten te drukken. Door lagere licentievergoedingen is de omzet van teruggelopen van 10,9 naar 7 miljoen euro.

Ruconest, een middel tegen angio-oedeem – een erfelijke aandoening die zwelling van de zachte weefsels in voornamelijk hoofd en keel veroorzaakt – is voor het Leidse Pharming van belang. Het bedrijf denkt de opbrengsten uit de verkoop ervan komend jaar met 2 miljoen euro te kunnen laten groeien, tot boven de 3 miljoen.

Tot nu toe lukte het Pharming echter niet om het medicijn ook in Amerika goedgekeurd te krijgen. De FDA ligt al een tijd dwars. Eerdere varianten van Ruconest, in de VS ingediend onder de merknaam Rhucin, werden afgekeurd. Pharming zou de werking ervan in klinische testen onvoldoende hebben bewezen.

Inmiddels heeft de FDA een aanvraag voor een nieuwe versie van het medicijn in behandeling. Een uitspraak had eigenlijk deze maand moeten volgen, een moment waar beleggers reikhalzend naar uitkijken. Eind februari stelde de toezichthouder hun geduld op de proef door te laten weten langer de tijd nodig te hebben. Een eventuele goedkeuring van het medicijn wordt nu pas in juli verwacht.

In afwachting van het oordeel van de FDA is de beurskoers van het bedrijf ondertussen onstuimig. Half februari schoten aandelen Pharming zonder duidelijke aanleiding met bijna 30 procent omhoog naar 0,65 euro, het hoogste punt sinds 2012. Dinsdag werd bekend dat Pharming eind deze week door beursbedrijf Euronext uit de Midkap-index zal worden verwijderd. Doordat de weging niet langer vooral op handelsvolume is gebaseerd, maar op de beurswaarde van de vrij verhandelbare aandelen, valt Pharming uit de lijst. Inmiddels schommelt de prijs van het aandeel tussen de 0,50 en 0,60 euro. Dat is nog altijd een flinke winst ten opzichte van eerder dit jaar. In januari gingen aandelen in het bedrijf voor 0,15 euro van de hand. Vanochtend opende Pharming op 0,60 euro.

In 1990 haalde Pharming het nieuws met de geboorte van stier Herman. Het dier was was het eerste genetische gemanipuleerde exemplaar van zijn soort. In een laboratorium was menselijk DNA in het embryo van Herman ingebouwd.