Partners tegen wil en dank

Wie is hier nou puberaal? // Lukas Moodyssons pubers nog het minst – zeker vergeleken met flauwe agenten, oversekste Grieken of losgeslagen ‘vrijgezellinnen’ // Vijf films, totaal twaalf ballen

Actiekomedie //

Ride Along

De ‘buddy cop movie’ kwam in de jaren tachtig met films als 48 Hours en Lethal Weapon tot wasdom. Partners tegen wil en dank groeien al misdaad bestrijdend naar elkaar toe: de jonge wildebras masseert de roestige veteraan los of de half corrupte veteraan leert de stijve hark hoe de wereld werkt. Zoiets werkt nog steeds als talent en chemie voor handen is, maar dat ontbreekt bij routinenummer Ride Along. Opening: undercoveractie, schietpartij, achtervolging, vuurbal, kantelende auto. Inspecteur James (een volronde Ice Cube) is een eenzame wolf die geobsedeerd jaagt op de gezichtsloze misdadiger Omar. Als schoolbeveiliger Ben (Kevin Hart) naar de politieacademie mag, voelt hij zich mans genoeg om James’ zusje Angela (Sumpter) ten huwelijk te vragen. Om Ben, een doetje met een gameverslaving, te ontmoedigen, nodigt James hem uit voor een proefrit als hulpagent.

Ride Along slalomt vermoeid langs overbekende plotpunten. Omdat Ice Cube niet kan acteren en komiek Kevin Hart een bleke afspiegeling is van Chris Rock, worden hun strapatsen met Hell’s Angels en straatkinderen nooit grappig. Noch wordt het spannend als James in het nauw raakt en Ben zich alsnog kan bewijzen. Wordt zusje Angela dan gegijzeld opdat de mannen hun toekomstige familieband bestendigen? Wil je dat weten, dan moet je kijken. Anders zou ik dat niet doen.

    • Coen van Zwol