Overleven in een wereld van blokjes

Het spel Minecraft‘online Lego’ uit Zweden – is razend populair // De bouwgame heeft 100 miljoen gebruikers. Dat is ongekend voor een pc-spel gemaakt door één man.

None

Vorige week vrijdag bereikte het computerspel Minecraft de mijlpaal van 100 miljoen geregistreerde gebruikers; 14,3 procent daarvan speelt de betaalde versie. En een dag eerder lekte uit dat de makers van het spel werken aan een Minecraft-film, met Warner Bros.

Het zijn twee mijlpalen in het wonderlijke succesverhaal van de 34-jarige Zweed Markus ‘Notch’ Persson dat nu al vijf jaar duurt. In 2009 werkte Notch als programmeur bij een gamebedrijf. In zijn vrije tijd ontwikkelde hij een virtuele wereld, opgetrokken uit miljoenen korrelige blokken, waarin spelers alles konden weghakken, verzamelen en opnieuw opbouwen. Vanaf het moment dat hij Minecraft ging verkopen, stroomde het geld binnen. Het spel was nog lang niet af; Persson beloofde regelmatig updates te bieden. Hij richtte het bedrijf Mojang op en huurde mensen in. Er volgden versies voor smartphones en spelcomputers; de Xbox 360-versie werd 10 miljoen keer verkocht. En sinds 2011 is er zelfs een speciale jaarlijkse conferentie waar liefhebbers samen gamen en erover praten, MineCon.

Hoe kon een creatie van een eenling zo’n fenomeen worden? In de eerste plaats is het spel goed en origineel; het is haast oneindig speelbaar. De game legt niet uit wat de bedoeling is. Spelers zien zich gedwongen om online te gaan en in filmpjes te ontdekken wat er mogelijk is.

Minecraft begon met het onderdeel ‘Survival’: de speler moet overleven in een vijandige omgeving. In het latere deel ‘Creative’ zijn spelers volledig vrij om te bouwen wat ze willen. Op YouTube vind je heel veel filmpjes van knappe constructies, van de aarde tot het ruimteschip uit Star Trek.

Het derde onderdeel, ‘Adventure’, laat spelers missies en verhalen beleven die andere spelers hebben opgezet. Deze worden ook weer veelvuldig opgenomen en gedeeld; wie nu op YouTube zoekt naar Minecraft krijgt bijna 38 miljoen hits.

Géén dom geweld

Minecraft is razend populair onder basisschoolkinderen; veel ouders zijn er blij mee. In plaats van stompzinnig geweld vind je hier creativiteit, samenwerking en zelfs educatie. Het spel bevat onder andere elektrische circuits en schakelaars. Met zogenaamde mods kunnen meer natuurkundige aspecten worden toegevoegd. Veel kinderen zetten hun eigen Minecraft-wereld op en nodigen klasgenoten uit om via internet mee te spelen. De game wordt gezien als een soort online Lego; niet toevallig scoort Warner Bros, de beoogde producent van de Minecraft-film, nu met de populaire Lego-film.

En Notch? Die lijkt het allemaal best te vinden. Hij droeg de verantwoordelijkheid voor Minecraft al snel over aan zijn medewerkers, en begon een nieuw, nog ambitieuzer project, de ruimtegame 0x10c. Afgelopen zomer staakte hij echter de bouw van het spel. Hij liet weten dat hij zich de rest van zijn leven op kleinere spellen gaat richten. „Ik wil alleen nog voor de lol aan dingen werken”, twitterde hij. Het Amerikaanse blad Forbes schatte zijn vermogen op 110 miljoen euro.

    • Niels `t Hooft