Operazanger met onorthodoxe theatrale durf en openheid

Lieuwe Visser (1939-2014)

Bas-bariton met brede oriëntatie en een bevlogen bestuurder.

Lieuwe Visser in 1990 Foto Kippa

Velen, ook buiten de opera, zullen zijn helder geprononceerde bariton nog kennen. Bij voorbeeld uit de musical Lang leve de opera (1995) van Joop Stokkermans en Ivo de Wijs. Of uit de kinderopera De Naam van de Maan (1988) van Kees Olthuis op libretto van Annie M.G. Schmidt en zoon, Flip van Duijn. Of uit die beroemde ‘masterclass’-act van Koot en Bie.

Een brede oriëntatie en een voor zangers onorthodoxe theatrale durf en openheid waren de krachten van de gisteren in zijn woonplaats Amsterdam overleden bas-bariton Lieuwe Visser. Hij werd 74 jaar. Visser, afkomstig uit een agnostisch gezin in Diemen, studeerde geschiedenis voordat hij tegen zijn dertigste koos voor een loopbaan als zanger. In 1973 debuteerde bij de Nederlandse Opera Stichting als Don Basilio in Il barbiere di Siviglia van Rossini. Ook werkte hij mee aan de opera Dorian Gray (1982) van Hans Kox.

Nieuwe muziek was een van Vissers sterk ontwikkelde talenten; ook een registratie (1982) van de Goethe-Lieder van Busoni demonstreert de kernachtige kwaliteit van Vissers stem, gekoppeld aan zijn gevoel voor theatraliteit in de tekstexpressie.

Een wereldcarrière maakte Visser niet, daarvoor was zijn fraaie stem niet krachtig genoeg. Hij zong in de vroege jaren tachtig wel in het Glyndebourne Festival met Bernard Haitink, maakte met ASKO-Schönberg een tournee naar de VS en gaf talrijke concerten (ook voor kinderen) en liedrecitals in het Concertgebouw.

In 1987 verlegde hij zijn focus naar achter de schermen: hij werd docent aan het conservatorium in Maastricht („Een raar vak: het is altijd weer een verrassing hoe iemand zich ontwikkelt”) en was een bevlogen lid van diverse besturen en raden, waaronder het voorzitterschap van het A’dams Fonds voor de Kunst. Zingen deed hij niet veel meer. „Ik ben een oude tennisser die af en toe nog een demonstratiewedstrijd speelt.”

    • Mischa Spel