Omroepjes zijn op zoek naar 50.000 leden en grote broer

PowNed en WNL moeten zich aansluiten bij grote omroepen, maar dat valt niet mee. En voor andere is het nog moeilijker.

Zelfs de reddingsactie voor slachtpaarden mocht niet baten. Met ‘Red de paarden van zorgboerderij Tara-manda van de slacht’ konden dierenvrienden een slachtpaard vrijkopen en in één moeite door lid worden van Piep. De dierenomroep probeerde toegang tot de publieke televisie te krijgen, maar kan deze maand niet de benodigde leden binnenhalen voor een uitzendvergunning.

Kleine omroepen proberen voor 1 april genoeg leden te werven voor een plaats in het publieke bestel. Eens in de vijf jaar beoordeelt het Commissariaat voor de Media de erkenningsaanvragen van de omroepen. Wie op de publieke zenders wil in de periode 2016-2020, moet begin april een ledenlijst overleggen. Wie aspirant-omroep wil worden, heeft 50.000 leden nodig.

PowNed

PowNed werd vorige keer al aspirant-omroep, maar speciaal voor deze omroep en WNL is de verlengde aspirant-status bedacht: ze hoeven nu nog niet een volledige omroep te worden (150.000 leden) maar mogen vijf jaar langer leergast blijven. Ook nieuw is dat aspirant-omroepen zich moeten aansluiten bij een grote omroep. De Mediawet schrijft voor dat de nieuweling „de verzorging van haar media-aanbod opdraagt aan de NTR” of een andere bestaande omroep. Zoals de NTR bijvoorbeeld nu doet met de programma’s van de moslimomroep.

Maar PowNed vat het anders op. „We willen best het kopieerapparaat en de loonadministratie delen”, zegt Dominique Weesie, „maar we blijven wel zelfstandig.” PowNed zocht aansluiting bij de VPRO, maar werd afgewezen. De omroep is nog op zoek naar een andere partner.

WNL

Ook WNL opteert voor een verlengde aspirantstatus, en niet voor de status van volwaardige omroep. Dankzij een actie van De Telegraaf, de krant waaruit de omroep voortkomt, wierf WNL 60.000 leden. De omroep gaat „een lichte samenwerking aan de achterkant” aan met omroep MAX.

Hadden PowNed en WNL wel een status als volledige omroep aangevraagd, dan hadden ze moeten fuseren met een bestaande omroep.

Piep

Dierenomroep Piep zou de enige echt nieuwe omroep zijn, maar die gaat het niet redden. Piep probeerde het in 2009 ook al. Doel is om meer programma’s over natuur en milieu op tv te krijgen. Karen Soeters: „Gelukkig hebben we al ons platform, Piepvandaag.nl, met honderdduizend unieke bezoekers per maand. We vinden dat er te weinig aandacht voor natuur en milieu op tv is.” Soeters is directeur van het wetenschappelijk instituut van de Partij voor de Dieren. Ze verscheen eerder in tv-programma’s om aandacht te vragen voor Roemeense zwerfhonden.

HUMAN

Bij HUMAN staat de teller op 48.128 leden, dus het is nog spannend. HUMAN is nu een 2.42-omroep, die zendtijd krijgt als vertegenwoordiger van een levensbeschouwing. Maar het kabinet wil de 2.42-omroepen per 2016 opheffen. Om te overleven wil HUMAN een ledenomroep worden. De humanisten zitten al op kamers bij de VPRO. Die hielp ook met leden werven, door alle VPRO-leden aan te schrijven. Het Commissariaat buigt zich over de vraag of zo’n werfactie is toegestaan.

BOS

„Verrijk je Karma, steun de Boeddhistische Omroep.” Ook de BOS heeft een wervingsactie. Niet voor leden, maar voor vrienden. Net als HUMAN is de BOS een bedreigde levensbeschouwelijke omroep. Maar de BOS probeert geen ledenomroep te worden. Door geld op te halen bij vrienden, wil de omroep voortbestaan als een redactie binnen een andere omroep of als vrije tv-producent.

Dankzij een motie van de Christenunie komt er een geldpot van twaalf miljoen euro voor levensbeschouwelijke programma’s, dus daar zouden de boeddhisten als niet-omroep uit kunnen putten, hopen ze.

    • Wilfred Takken