Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederlands bbp stijgt door nieuwe rekenmethode met 45 miljard euro

Door een nieuwe rekenmethode pakt volgens het CBS het bbp van Nederland een stuk hoger uit.
Door een nieuwe rekenmethode pakt volgens het CBS het bbp van Nederland een stuk hoger uit. Foto ANP / Frank van Beek

Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland is door een nieuwe rekenmethode een stuk hoger. Over 2010 pakt het bbp nu 45 miljard hoger uit dan onder de oude berekeningen, een stijging van 7,6 procent.

Het CBS heeft de nieuwe Europese regels voor de berekening van het bbp doorgevoerd, waardoor er nu een stijging is. Sinds 2002 is er niet eerder een dergelijke herijking geweest.

Overheidsschuld onder 60 procent

Het bbp beslaat het geheel aan productie, consumptie, besparingen en investeringen over één jaar. De stijging komt niet door een toename van de economische activiteit in Nederland die eerder niet was opgemerkt.

De nieuwe regels schrijven voor dat uitgaven aan onderzoek en onderwijs nu ook bij het bbp worden opgeteld als investeringen. Dat geldt ook voor uitgaven aan militaire middelen. Een andere verklaring voor de stijging ligt in de grotere beschikbaarheid van gegevens om het bbp te berekenen.

Het hogere bbp heeft ook gevolgen voor de overheidsschuld. De Europese norm schrijft voor dat die onder de 60 procent van het bbp blijft. Eerder lag de overheidsschuld in 2010 op 63,9 procent, maar door het hogere bbp daalt de schuld naar 59 procent. Het overheidstekort, dat niet meer dan 3 procent van het bbp mag zijn, blijft ondanks een daling van 5,1 naar 5 procent nog steeds te hoog.

2010 is het eerste jaar waar de nieuwe rekenmethode op is toegepast, herberekeningen van andere jaren volgen binnenkort. Over de zin en onzin van het bbp als meetmethode voor welvaart schreef NRC-redacteur Maarten Schinkel eerder dit jaar nog.

Lees ook ’45 miljard rijker, dankzij nieuwe definitie bbp’